UNI174215-575x383.jpg

Fler har fått rent vatten men

nu måste vi nå alla

Just nu pågår Världsvattenveckan där experter från hela världen samlas i Stockholm för att prata om hur vi ska ta utvecklingen vidare inom vatten och sanitet. Sedan 1990 har 2,6 miljarder fler människor fått tillgång till rent vatten – vilket framsteg!

Skribent |

Publicerad |

2015 08 27

Uppdaterad |

2015 08 27

Fler har fått rent vatten men nu måste vi nå alla

Fatouma med lille Barage, två år. Nu får familjen rent vatten från en ny brunn och kan undvika sjukdomar. Foto: © UNICEF/Sarkozi

Alla dessa barn, kvinnor och män har nu tillgång till rinnande vatten via en kran eller en täckt brunn i närheten av sitt hem. En av dem är 36-åriga Fatouma som bor i byn Kore i västra Burkina Faso. Kore ligger i en fattig del av landet med stora, torra slätter och där människorna fram till nu har hämtat sitt vatten via öppna brunnar eller vattendrag.

Genom stöd från UNICEF har byborna fått kunskap och verktyg att borra brunnar och att installera handdrivna pumpar. Inte med hjälp av stora maskiner, utan med billiga, enkla och lokalt producerade verktyg. Några bybor får utbildning och genomför sedan det mesta jobbet själva. De får en liten lön för arbetet och har anlitats av närliggande byar för att borra brunnar även där.

Fatouma är mamma till fem barn:

– Förut tog vi vatten från en öppen brunn. Men vattnet från den nya smakar så mycket bättre, det går inte att jämföra. Av vattnet från den gamla brunnen blev mina barn ofta sjuka av diarré och magsmärtor. Speciellt den lilla här, säger hon och pekar på sonen Barage, två år.

Metoden att borra brunnar med manuella verktyg och metoder kan ske till ungefär en tiondel av kostnaden jämfört med anlita ett företag som borrar med avancerade maskiner. Brunnarna är dessutom lättare att underhålla, vilket gör att byborna kan göra det själva.

Burkina_beskuren-575x434.jpg
Fatouma hämtar vatten vid den nya brunnen, som bara ligger några meter från familjens hus.Foto: © UNICEF/Sarkozi

Fatouma hämtar vatten vid den nya brunnen, som bara ligger några meter från familjens hus. Foto: © UNICEF/Sarkozi

Fortfarande saknar 663 miljoner människor rent vatten

2015 är det sista året för de åtta millenniemålen. Det mål som handlar om vatten och sanitet – att halvera andelen av befolkningen som saknar vatten och toaletter – uppnåddes redan för flera år sedan på global nivå. Men jobbet är inte klart. Fortfarande saknar 663 miljoner människor tillgång till rent vatten och 2,4 miljarder människor har inte tillgång till en toalett eller latrin.

Detta tar de nya globala utvecklingsmålen sikte på. Målen kommer att klubbas av FN om en månad och de ska gälla till 2030. Mål 6 handlar bland annat om att alla människor ska ha tillgång till rent vatten, toaletter och bra hygien. Hur detta ska ske planeras nu för fullt på Världsvattenkonferensen i Stockholm. Långt ifrån, men ändå så nära Fatouma och hennes barn i Kore.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flick tvättar händerna - Elfenbenskusten
Afrika

Flera afrikanska länder står inför en vattenkatastrof – det visar en rapport som UNICEF släppte den 20 mars. Mest akut är situationen i tio länder där 190 miljoner barns liv är i fara på grund av en kombination av brist på rent vatten, vattenburna sjukdomar och klimatförändringarna. UNICEF arbetar varje dag i de mest utsatta samhällena med att borra brunnar och installera vattenpumpar för att barn och familjer ska få rent vatten.

un0635404.jpg
Somalia

Kameler som dricker. Barn som leker. Människor som överlever. Eftersom de har vatten. I Somalia har UNICEF borrat efter vatten som under torkan räddar barns liv.

tindra-scaled.jpeg
Sverige

Idag på Världsvattendagen vill vi lyfta ett fantastiskt initiativ som kommer att förändra livet för många barn. Tindra Valfridsson, 13 år, har alltid gillat att måla. När en av hennes tavlor nyligen auktionerades ut, ville konstnären skänka pengarna till UNICEF Sveriges arbete för rent vatten.