UNI195496-575x384.jpg

Kraftig ökning av barn

på flykt genom Makedonien

Under de senaste tre månaderna har antalet kvinnor och barn på flykt tredubblats i Makedonien, uppger UNICEF. De flyr från våldet i länder som Syrien och Irak och söker trygghet i Europa.

Skribent |

Publicerad |

2015 09 04

Uppdaterad |

2015 09 04

Kraftig ökning av barn på flykt genom Makedonien

En flicka väntar utanför ett mottagningscenter för flyktingar nära staden Gevgelija i Makedonien, nära grekiska gränsen. Foto: © UNICEF/Klincarov

Omkring 3 000 människor passerar dagligen genom Makedonien på flykt från sina ursprungsländer. En tredjedel av dem är nu kvinnor och barn – i juni var antalet tio procent. Omkring 12 procent av kvinnorna på flykt är gravida.

Enligt statistik från Makedoniens inrikesdepartement kommer 80 procent av flyktingarna från Syrien. Fem procent är från Afghanistan och fem procent från Irak.

Sedan juni 2015 har mer än 52 000 människor registrerat sig vid gränsmottagningen i Gevgelija efter att ha kommit från Grekland. Det uppskattas att lika många passerar genom landet utan att bli registrerade.

Många familjer har varit på flykt med sina barn i flera månader. De har uthärdat extrem hetta och anländer med bara de kläder de har på kroppen. De är fysiskt utmattade och i desperat behov av någonstans att vila. Många lider av uttorkning, blåsor, diarré och brännskador efter att ha befunnit sig i solen utan skydd alltför länge.

Trots stora insatser från regeringen och organisationer på plats är behovet av vatten mycket stort. De behöver också i stor utsträckning bättre tillgång till sanitet och hygien. Många är svårt stressade och vissa behöver vård.

Vad gör UNICEF?

Vi genomför omfattande humanitära insatser och ser till att barnen får stöd och hjälp i de krigshärjade länderna, till exempel i Syrien, i flyktinglägren och på flyktvägen. I de europeiska länderna arbetar vi för att regeringarna ska ta sitt ansvar för de barn som befinner sig på flykt. Men eftersom läget är akut, levererar vi dessutom rent vatten, mat och tält. Vi sätter upp trygga, barnvänliga platser där barn och kvinnor på flykt kan få livsviktigt stöd.

I till exempel Makedonien har UNICEF upprättat just en sådan trygg, barnvänlig plats med ett mobilt team , nära staden Gevgelija vid den grekiska gränsen. Det mobila teamet har till uppgift att återförena barn med deras familjer. Sedan den barnvänliga platsen sattes upp 23 augusti har 1 200 barn fått en möjlighet att vila, leka och återhämta sig där. I Skopje levererar UNICEF rent vatten, mat och tält.

Alla barn på flykt – oavsett deras status, om de reser med sina familjer eller ensamma – har rätt till skydd och hjälp. Deras asylansökningar ska hanteras snabbt och rättssäkert. Myndigheterna i Europa ska tillämpa gällande lagar och regler för att värna och skydda barns rättigheter.

30 miljoner barn befinner sig nu just nu på flykt i Europa och övriga världen. Vi gör stora katastrofinsatser i krigshärjade områden, i flyktinglägren och på flyktvägen. Men resurserna räcker inte. Din hjälp behövs nu, ge en gåva till barn på flykt.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.