©-UNICEFNYHQ2015-2065Georgiev-575x383.jpg

Europa måste agera nu

för barn på flykt

UNICEF vädjar om en gemensam satsning från Europas länder för att snabbt hjälpa de barn på flykt som söker sig hit. Barnen måste skyddas och tas om hand innan vintern kommer.

Skribent |

Publicerad |

2015 09 06

Uppdaterad |

2015 09 06

Europa måste agera nu för barn på flykt

En pojke på flykt vid staden Gevgelija i Makedonien. Foto: © UNICEF/Georgiev

Omkring en fjärdedel av de som söker sin tillflykt till Europa i år är barn. Mer än 106 000 barn har sökt asyl under de första sex månaderna av 2015 – en ökning med 75 procent jämfört med förra året.

Många barn som är på flykt i Europa lever under svåra omständigheter, trångt ihop med andra, och riskerar våld, utnyttjande och övergrepp. Många sover under bar himmel. När vintern närmar sig hotas barnens hälsa, bland annat av sjukdomar som lunginflammation.

Samordnat agerande krävs för att ta hand om barnen och förebygga fler dödsfall och lidande under de kommande månaderna.

När ett allt större antal barn gör farliga resor till och genom Europa krävs gemensamma insatser och jämnt fördelat ansvar inom EU. UNICEF efterfrågar ett antal skyddsåtgärder för barnen och deras familjer: Den här typen av insatser är förankrade i barnkonventionen, som är till för att skydda alla barn. Oavsett om de rör sig från sina hem, över hav och över land, eller på stränderna i de länder de sökt sig till.

UNICEF vädjar till det internationella samfundet att ta itu med de bakomliggande orsakerna till detta enorma flöde av barn i en desperat situation – genom mer kraftfulla diplomatiska insatser för att få stopp på konflikter, och genom att ge tillräckligt stöd till utveckling och humanitära insatser i ursprungsländerna.

30 miljoner barn befinner sig nu just nu på flykt i Europa och övriga världen. Vi gör stora katastrofinsatser i krigshärjade områden, i flyktinglägren och på flyktvägen. Men resurserna räcker inte. Din hjälp behövs nu, ge en gåva till barn på flykt.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
En kväll för alla barn

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.