IMG_1962-575x431.jpg

Rekordinsamling till UNICEFs

vattenprojekt i Somalia

Det blev rekord i år igen för Operakällaren Trophy till förmån för UNICEF. 4,6 miljoner kronor till rent vatten blev resultatet efter måndagens evenemang. Pengarna går oavkortat till UNICEFs vattenprojekt i Somalia.

Skribent |

Publicerad |

2015 09 10

Uppdaterad |

2015 09 10

Rekordinsamling till UNICEFs vattenprojekt i Somalia

Initiativtagaren Abbe Ibrahim tillsammans med den internationelle UNICEF-ambassadören Danny Glover. Foto: © UNICEF

Det var nionde året i rad som Operakällaren Foundation arrangerade heldagseventet Operakällaren Trophy. Morgonens frukostseminarium leddes vant av UNICEF-ambassadören Mark Levengood. Hedersgäst och huvudtalare var skådespelaren och den internationelle UNICEF-ambassadören Danny Glover som berättade om sitt arbete för UNICEF.

IMG_1941-575x431.jpg
Hans Rosling, professor i internationell hälsa.Foto: © UNICEF

Hans Rosling, professor i internationell hälsa. Foto: © UNICEF

Professor Hans Rosling åskådliggjorde på sitt pedagogiska sätt både framgångar och utmaningar inom utvecklingsområdet. Bland annat berömde han UNICEFs sätt att göra omfattande, breda insatser som skapar varaktig utveckling. Att människor engagerar sig är bra och Rosling uppmanade publiken att investera i framtiden, men att satsa smart när det görs:

– Om hjärta, hjärna och plånbok får samverka blir det bäst. Lämna aldrig något utanför, då kan det gå fel. Jag ger själv till UNICEF, sade han. De är proffsiga, effektiva och bra på logistik – biståndsbranschens IKEA.

Professor Johan Rockström talade om den stora ödesfrågan – om vår jords överlevnad. Han visade på hur viktigt det är att de som arbetar med utveckling och barns överlevnad samarbetar med miljöexperterna. Att allt hänger ihop.

De 4,6 miljoner kronor som samlades in via bland annat en auktion på kvällen går till UNICEFs projekt i Somalia där knappt en tredjedel av invånarna har tillgång till rent vatten. Även på platser där det finns vatten är kvaliteten ofta dålig på grund av att vattensystem, brunnar och källor är gamla och vanskötta. Stödet från Operakällaren Foundation är viktigt för UNICEFs fortsatta arbete för barns överlevnad och hela samhällens långsiktiga utveckling.

Vi riktar ett stort tack till initiativtagaren Abbe Ibrahim, Operakällaren Foundation och alla som på ett eller annat sätt bidrog till en fantastisk dag och kväll.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flick tvättar händerna - Elfenbenskusten
Afrika

Flera afrikanska länder står inför en vattenkatastrof – det visar en rapport som UNICEF släppte den 20 mars. Mest akut är situationen i tio länder där 190 miljoner barns liv är i fara på grund av en kombination av brist på rent vatten, vattenburna sjukdomar och klimatförändringarna. UNICEF arbetar varje dag i de mest utsatta samhällena med att borra brunnar och installera vattenpumpar för att barn och familjer ska få rent vatten.

un0635404.jpg
Somalia

Kameler som dricker. Barn som leker. Människor som överlever. Eftersom de har vatten. I Somalia har UNICEF borrat efter vatten som under torkan räddar barns liv.

tindra-scaled.jpeg
Sverige

Idag på Världsvattendagen vill vi lyfta ett fantastiskt initiativ som kommer att förändra livet för många barn. Tindra Valfridsson, 13 år, har alltid gillat att måla. När en av hennes tavlor nyligen auktionerades ut, ville konstnären skänka pengarna till UNICEF Sveriges arbete för rent vatten.