UNI191726-575x383.jpg

10 miljoner barn i Jemen är

i akut behov av hjälp

Efter sex månader av våld i Jemen har minst 505 barn dödats, 702 skadats och 1,7 miljoner riskerar att drabbas av undernäring. UNICEF finns på plats och ser till att barn får rent vatten, utbildning och behandling mot undernäring. Men läget är akut.

Skribent |

Publicerad |

2015 10 05

Uppdaterad |

2015 10 05

10 miljoner barn i Jemen är i akut behov av hjälp

Sabah, 10 år, och hennes lillebror Ahmed flydde från Jemen efter att deras hus förstörts i en raketattack. Nu lever de i ett flyktingläger i Djibouti. Sabah drömmer om att bli läkare när hon blir stor. Foto: © UNICEF/Rita

Nära tio miljoner barn i Jemen är idag i akut behov av humanitär hjälp. Mer än 1,4 miljoner människor har tvingats fly från sina hem.

– Varje dag får barnen se sina drömmar om framtiden krossas, säger Julien Harneis, chef för UNICEF i Jemen. Deras hem, skolor och samhällen förstörs, och deras liv hotas allt mer av sjukdomar och undernäring.

Undernäring hotar allt fler barn

Redan före konflikten var näringssituationen svår i Jemen. Landet producerar på egen hand mindre än tio procent av den mat befolkningen behöver, och är till största delen beroende av att importera mat. Det ökande våldet har lett till en ond spiral av matbrist och växande undernäring. Konsekvenserna blir som alltid svårast för barnen: Konflikten skapar brist på mat och gör det svårt för människor att ta sig till exempelvis marknader och sjukhus. Detta i kombination med att människor förlorar sina jobb på grund av stridigheterna, ligger till grund för den ökande undernäringen.

Brist på bränsle, elektricitet, gas och vatten med mera förvärrar situationen ytterligare. Att hitta rent vatten har blivit en daglig kamp för överlevnad för mer än 20,4 miljoner människor.

Samtidigt ökar antalet attacker mot civila och samhällets infrastruktur. Sedan konflikten trappades upp i mars har UNICEF bekräftat att 41 skolor och 61 sjukhus har attackerats eller skadats i strider. Mer än 15 miljoner människor har förlorat tillgången till grundläggande vård, och mer än 1,8 miljoner barn kan inte gå i skolan.

Vad gör UNICEF?

Trots det mycket svåra läget har UNICEF funnits på plats och kämpat för barnen sedan konflikten började. Vi fokuserar våra insatser på att tillhandahålla rent vatten och sanitet, utbildning, att skydda barnen och behandla dem mot undernäring, diarré, mässling och lunginflammation: Som alltid i konflikter är det barnen som drabbas hårdast. UNICEF kommer att stanna så länge som barnen behöver oss, men mer resurser behövs. Var med och kämpa för barnen i Jemen och i andra katastrofer, ge en gåva idag. Tack.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Syskontrio - Izium Ukraina - 2023 - cropped desktop
Ukraina

Två år har gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Miljontals barn och familjer är på flykt, traumatiserade och i behov av humanitär hjälp. För barnen, som har förlorat flera år av skolgång, står livet och framtiden på spel.

Pojke - turkiet 2023
Senaste nyheterna

2023 har varit ett svårt år för barn runt om i världen, inte minst för de 460 miljoner barn som lever i konfliktdrabbade områden. Det visar UNICEFs globala rapport “Humanitarian Action for Children som släpps idag. Oavsett var konflikter blossar upp, vare sig det är Palestina, Ukraina, Haiti, Sudan eller Jemen – är det barnen som betalar det högsta priset.

UN0627046.JPG
Ukraina

Snart har det gått ett år sedan kriget eskalerade i Ukraina. Miljontals barn har tvingats på flykt från flyganfall och bomber. UNICEF var på plats redan innan kriget bröt ut och tack vare givare som du kan vi fortsätta hjälpa barn och familjer som drabbats.