Default hero image

Tillsammans med fem kreativa elever från den digitala skolan Hyper Island har UNICEF tagit fram en tackfilm som riktar sig till alla lärare. Lärare är nyckelpersoner när det gäller att skapa goda framtidsutsikter för barn i världen. Filmen uppmärksammar också att det är dags att anmäla sig till den årliga kampanjen Operation Dagsverke.

Skribent |

Publicerad |

2015 10 20

Uppdaterad |

2015 10 20

Nu tackar vi alla lärare och uppmanar skolor att ”dagsverka” 2016

https://youtu.be/ryI_FBqAl3g

Lärare är hjältar. Det är lärare som påverkar och engagerar eleverna och är med och förändrar världen. Sprid gärna filmen för att tacka en lärare du känner! Genom Operation Dagsverke skapar svenska skolor möjligheter för fler barn ute i världen att få en lärare att tacka.

Operation Dagsverke är en insamlings- och informationskampanj där svenska elever lämnar skolbänken för en dag och gör ett dagsverke – exempelvis genom att arbeta hemma eller på ett företag. Pengarna de tjänar går till skol- och utbildningsprojekt i andra länder. Elever hjälper helt enkelt andra elever. Kampanjen är också ett gyllene tillfälle att prata om mänskliga rättigheter och att främja elevernas entreprenörskap.

Årets Operation Dagsverke resulterade i 2,7 miljoner till rent vatten i Tanzanias skolor. Stort tack till alla de skolor med engagerade lärare och elever som gjorde det möjligt. Nu utmanar vi Sveriges alla skolor att samla in ännu mer under kampanjen 2016.

Varje år samlar Sveriges elever in till ett nytt land och nästa år har turen kommit till Mongoliet. Det bor ungefär 32 000 barn med funktionsnedsättning i Mongoliet, men bara 40 procent av dem går i grundskolan. Målet med kampanjen 2016 är att fler barn med funktionsnedsättningar ska få möjlighet att gå i skolan.

Nytt för 2016 är att det inte kostar något att vara med i Operation Dagsverke. Alla deltagande skolor får också möjlighet att vara med på konferensen den 5 februari, där de bland annat får träffa två elever från Mongoliet som berättar om sin vardag och svarar på elevernas frågor. Läs gärna mer om kampanjen här .

Tillsammans kämpar alla elever med oss på UNICEF för alla barns rätt att gå i skolan. Är du lärare eller knuten till en elevkår kan du anmäla din skola redan nu.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

collage-2.jpg
Sverige

Ytterligare en annorlunda termin går mot sitt slut och trots speciella förutsättningar kunde Operation Dagsverke våren 2021 fira 60 år! Burkar har pantats, musik har spelats in, fågelmatare har byggts, digitala utställningar har genomförts och mycket mer. Kreativiteten har verkligen flödat och vi riktar ett stort tack till alla som varit med.

img_2066.jpeg
Sverige

I fredags var det dags för Operation Dagsverkes årliga konferens som lockade elever och lärare från hela landet för att få inspiration till sina kommande dagsverken. Skolaktiviteten har anordnats i svenska skolor sedan 1960-talet och firar i år imponerande 60 år.

julia-kvadrat-2.jpg
Lärare

På Nilaskolan i Malå flödar kreativiteten och entreprenörsandan. Skolan är i full gång med att planera inför årets Operation Dagsverke – ett projekt där eleverna får lära sig mer om barns rättigheter och samtidigt samla in pengar för att hjälpa utsatta barn i andra länder. Läraren Julia Ritzén delar här med sig av sina bästa tips för hur projektet kan skapa mervärde i undervisningen.