©UNICEF-Andre-Prtic-Exclusive-rights-HM-Conscious-Foundation-blogg-575x383.jpg

45 000 barn får en

bättre start i livet

Att små barn skyddas, får näring, god hälsa, omvårdnad och en chans att tidigt börja lära sig är viktiga byggstenar i ett barns liv. Under det första året av samarbetet mellan UNICEF och H&M Conscious Foundation har nu 45 000 barn nåtts med insatser inom utbildning och barns tidiga utveckling, och därmed en chans till en bättre framtid.

Skribent |

Publicerad |

2015 10 26

Uppdaterad |

2015 10 26

45 000 barn får en bättre start i livet

Mer än 200 miljoner barn under fem år i låg- och medelinkomstländer når inte sin fulla potential på grund av fattigdom, dålig hälsa och näring, samt brist på stimulans och omvårdnad under de första åren. Det får inte bara konsekvenser för barnen utan också för familjerna och samhället i stort.

– Vi vet att barns hjärnor utvecklas snabbt under de första åren och att deras intellektuella, känslomässiga och sociala utveckling, deras förmåga till lärande och deras framsteg längre fram i livet avgörs då, säger Pia Rebello Britto, chef för barns tidiga utveckling på UNICEF.

©UNICEF-Andre-Prtic-Exclusive-rights-HM-Conscious-Foundation-blogg-575x383.jpg
Ineza, två år, med mamma Umawahoro Esperance i Rwanda.

Ineza, två år, med mamma Umawahoro Esperance i Rwanda.

I byn Kibirizi i Rwanda finns ett center för barns tidiga utveckling. Varje dag kommer 165 barn hit, några tillsammans med sina föräldrar. Här får barn upp till sex år en chans att leka samtidigt som de lär sig. Det är också en plats för föräldrar att samlas och prata, samt få information om till exempel att laga näringsrik mat till barnen.

Ineza, två år, kommer hit med sin mamma Umawahoro Esperance varje dag.

- Programmet är mycket viktigt eftersom jag nu har mer kunskap om att ta hand om min dotter och även om mig själv som mamma, säger Umawahoro. Innan jag började gå hit visste jag inte så mycket om vilken mat som var bäst för Ineza och hur viktigt det är att leka med henne. Jag hoppas nu att hon ska gå så långt det bara är möjligt i skolan och bli självständig.

Samarbetet mellan UNICEF och H&M Conscious Foundation lanserades förra året med målet att inom tre år nå närmare 75 000 barn i Benin, Laos, Mali, Nepal, Rwanda och Timor Leste.

Så här arbetar UNICEF för att barn som Ineza ska få utvecklas i en positiv, säker och hälsosam miljö under de första avgörande åren, och därmed få en bättre framtid: https://youtu.be/XHfEshJ7c5w

Kopiera länk

Relaterade artiklar

ig-fb-unicef_wp_43911 copy.png
Elfenbenskusten

I Elfenbenskusten går 1,5 miljoner barn och unga inte i skolan. Majoriteten är flickor. Ett nytt UNICEF-projekt som finansieras av Svenska Postkodlotteriet kommer nu ge flickor som slutat i skolan en andra chans. I projektet får 1 000 flickor möjlighet att uppfylla sina drömmar genom innovativa yrkesutbildningar som fokuserar på framtidsyrken.

efva-dont-judge-scaled.jpg
Sverige

Det var först när sonen frågade varför det stod not for sale i en silverring som allt föll på plats. Det lika starka som självklara budskapet om att ingen är till salu, inringat av taggtråd, blev symbolen i den smyckeskollektion Efva Attling sedan tog fram till förmån för UNICEF för att stödja arbetet mot våld och exploatering av barn. 

un0619564-scaled-e1649169046998.jpg
Ukraina

UNICEF levererar dagligen akuthjälp till Ukraina och hjälper barn och familjer på flykt från kriget. Svenska företags bidrag till insatserna i Ukraina är rekordstort. Över 1 400 företag har genom gåvor och initiativ samlat in flera hundra miljoner till UNICEFs arbete för barnen.