sierra-leone2-575x383.jpg

Ebolautbrottet över i

Sierra Leone

UNICEF välkomnade i helgen den fantastiska nyheten att WHO deklarerat Sierra Leone som fritt från ebola. Nu fortsätter arbetet för att hjälpa dem som drabbats och stärka landet för eventuella framtida utbrott.

Skribent |

Publicerad |

2015 11 09

Uppdaterad |

2015 11 09

Ebolautbrottet över i Sierra Leone

Äntligen har ebolautbrottet deklarerats vara över i Sierra Leone.

Under utbrottet spelade UNICEF en nyckelroll genom att bland annat leverera livräddande förnödenheter och sjukvårdsutrustning, som mer än en halv miljon skyddsdräkter för hälsoarbetare. Vi satte också upp behandlingscenter för att snabbt skala upp möjligheten att vårda sjuka under 2014, etablerade vårdcentraler för drabbade barn och informerade samhällen genom bland annat radio och dörrknackning för att skydda barn och deras familjer från sjukdomen.

Vi har också stöttat landets regering genom att se till att skolorna var säkra för barnen när de öppnades igen, genom att återuppta vaccinationskampanjer och stötta särskilt utsatta grupper.

Under månaden som kommer lanserar UNICEF 16 olika byggprojekt för att stärka sjukvårdsinrättningar över hela landet. Vi kommer också att vara med och bygga två skolor för att utbilda personal inom mödra- och barnhälsovård.

sierra-leone1-575x383.jpg
Glädjescener från Sierra Leone där man firade i helgen.

Glädjescener från Sierra Leone där man firade i helgen.

– Vi kan inte slappna av ännu, säger Geoff Wiffin, chef för UNICEF i Sierra Leone. Vi måste fortsätta investera under de kommande månaderna för att minska effekterna av utbrottet på kommande generationer, och se till att överlevande barn och drabbade familjer inte glöms bort.

Mer än 11 500 barn i Sierra Leone drabbades av ebolautbrottet och minst 1,8 miljoner barn fick vänta i åtta månader innan skolorna öppnade igen. Det är en stor lättnad att utbrottet nu är över i landet, liksom i Liberia som deklarerades vara fritt från ebola i september. Men sjukdomen finns fortfarande kvar i grannlandet Guinea. UNICEF finns på plats och vi kommer att stanna så länge barnen behöver oss.

Det här tycker vi är riktigt goda nyheter! Vill du vara med och kämpa för att barn över hela världen ska få den barndom de har rätt till?   Bli Världsförälder idag.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flicka - guatemala 2024
Barnadödlighet

Barnadödligheten i världen sjunker, visar en rapport från UNICEF. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under 2022 innan de fyllde fem år. Majoriteten dog av orsaker som hade kunnat förhindras.

Hand-Vietnam-2023
Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.

Flicka - guatemala 2021
En kväll för alla barn

Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.