IMG_0211.jpg

UNICEF Sverige på

Mänskliga Rättighetsdagarna

9-10 november deltog UNICEF Sverige vid MR-dagarna i Göteborg, och diskuterade bland annat rättigheterna för de barn som är utsatta EU-medborgare i Sverige. Vi presenterade också vårt projekt Rättighetsbaserad skola, där skolor arbetar med utgångspunkt i barnkonventionen.

Skribent |

Publicerad |

2015 11 11

Uppdaterad |

2015 11 11

UNICEF Sverige på Mänskliga Rättighetsdagarna

Rättighetsbaserad skola

Sju skolor i Sverige har under drygt två år testat UNICEFs internationella arbetsmetod för hur skolor kan arbeta med utgångspunkt i barnkonventionen. Skolorna har fokuserat på starkare elevinflytande, bättre samordning mellan skolan och övriga myndigheter, kunskap om barnets mänskliga rättigheter och förmåga att leva upp till rättigheterna i barnens vardag. Resultatet är ökad trygghet, färre kränkningar och stort engagemang hos både lärare och elever både för sina egna och andra barns rättigheter i världen.

- Ett missförstånd hos många av de lärare och skolledare vi möter är att barnets rättigheter handlar om att barnen ska bestämma i skolan. Det handlar inte om att bestämma utan att skapa ömsesidig respekt mellan lärare och elever så barnet lär sig hur det kan delta och på så sätt utöva inflytande i skolan. Det är så vi skapar demokratiska medborgare och förankrar respekten för de mänskliga rättigheterna som är ett av skolan huvuduppdrag, sade Anna Leithe, projektledare för Rättighetsbaserad skola .

IMG_0211.jpg
Foto: © Frank Aschberg

Foto: © Frank Aschberg

Rättigheter för barn som är utsatta EU-medborgare

Tillsammans med Göteborgs Räddningsmission höll vi ett seminarium där vi presenterande den rapport som vi tagit fram kring rättigheterna för de barn som är utsatta EU-medborgare i Sverige . Göteborgs Räddningsmission berättade hur situation ser ut för de barn, i huvudsak romer, som bor i Göteborg - en av få kommuner som aktivt tagit ställning och tillhandahåller utbildning för utsatta EU-medborgare som vistas i kommunen.

- Barnen uppskattar verkligen att vara i skolan och det fungerar bra. Barnens önskedrömmar är dock inte att bli läkare eller filmstjärnor utan majoriteten av dem önskar sig trygghet och vill ha en stabil familjesituation, leva ett vanligt liv precis som alla andra barn, säger Ulrika Falk från Göteborgs Räddningsmission.

UNICEF Sverige anser att det rättsliga läget för de här barnen måste tydliggöras så att alla barn som vistas i Sverige får sina grundläggande rättigheter tillgodosedda. Det måste finnas tydliga riktlinjer för kommuner och myndigheter hur lagen ska tolkas. Det är också viktigt att lyfta fram goda exempel från kommuner idag, så som Göteborg, och visa på möjligheter snarare än problem.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Unicef logo
FN:s barnrättskommitté

Sverige är ett av de bästa länderna i världen för barn att växa upp i. Men trots det far många barn i Sverige illa, det är tydligt i FN:s granskning av Sverige som nyligen presenterades. Nu måste Sverige på nationell, regional och lokal nivå ta FN:s kritik på allvar och genomföra förändringar som skapar ett bättre samhälle för alla barn, det skriver 21 organisationer som arbetar med barns rättigheter.

Unicef Logo Swedish
Barnkonventionens dag

Trots att barnkonventionen varit lag i Sverige i mer än två år finns fortfarande uppenbara brister i hur barns rättigheter efterlevs. Idag den 20 november är det Barnkonventionens dag och det är därför särskild anledning att uppmärksamma dessa brister. Det är dags för regeringen att förverkliga barns rättigheter i hela samhället, särskilt för barn i utsatta situationer, det skriver 22 organisationer som arbetar med barns rättigheter.

UN0733510.jpg
Barnkonventionens dag

På söndag den 20 november är det barnkonventionens dag, ett tillfälle att uppmärksamma barns rättigheter lite extra. UNICEF har en viktig roll i att barnkonventionen respekteras och efterlevs, i Sverige och globalt. För att det ska bli möjligt måste barn få göra sina röster hörda, de behöver respekteras och involveras i beslut som rör deras liv. I år är det viktigare än någonsin.