Caroline-575x446.jpg

Tack alla

frivilliga!

Idag på internationella frivilligdagen vill UNICEF Sverige ta tillfället i akt och tacka för alla de fina insatser våra frivilliga runtom i Sverige gör. Här möter du några av dem som hjälper oss i arbetet för att alla barns rättigheter ska tillgodoses.

Skribent |

Publicerad |

2015 12 05

Uppdaterad |

2015 12 05

Tack alla frivilliga!

Fokus för våra elva frivilliggrupper har hittills främst varit insamling till UNICEFs katastrofarbete och prioriteringar kring barn på flykt. Men vi har nyligen också påbörjat ett arbete för att mer direkt kunna möta barn som nu kommit till Sverige. Till exempel vill vi kunna erbjuda barn på asylboenden möjlighet till lek och meningsfulla fritidsaktiviteter.

Caroline-575x446.jpg
Caroline Sommarbo, aktiv i Karlstadsgruppen: "För mig är detta så viktigt och jag brinner så starkt för det att jag tar den tid det behövs. Jag pusslar in det i vardagslivet och planerar. Jag försöker också att få det att gå ihop så att jag kan ta med min

Caroline Sommarbo, aktiv i Karlstadsgruppen: "För mig är detta så viktigt och jag brinner så starkt för det att jag tar den tid det behövs. Jag pusslar in det i vardagslivet och planerar. Jag försöker också att få det att gå ihop så att jag kan ta med min familj på det som går, barnen älskar att vara med! Jag har även en väldigt stöttande man som hjälper mig att få ihop livspusslet. Exempelvis så åker jag hellre till ett asylboende och leker med barnen, där även mina barn kan vara med, och har lite damm i hörnen hemma, det kan jag ta en annan dag!"

Caroline är aktiv i Karlstadsgruppen, en av de första frivilliggrupperna att starta upp aktiviteter för barn.  

Vad är det ni ska göra?

- Vi har fått igång ett samarbete med IKEA som förser oss med material och pyssel och sedan åker vi till ett asylboende i Karlstad stadshus där vi gör aktiviteter med barnen. Vi gör upp olika “stationer” där barnen kan komma och pyssla, till exempel målarbord, spelbord, pärlplattebord, kortleksbord med mera. Sedan är det även tänkt att vi ska ta med oss utklädningskläder och instrument och vara i ett stort lekrum med barnen där vi kan klä ut oss, spela musik, dansa och ha kul, säger Caroline.

Bashir-liggande-575x431.png
Bashir Shujai, aktiv i Kalmargruppen: "I mitt hemland var det brist på mat och rent vatten, vilket ledde till sjukdom. Jag såg UNICEF-märket och visste inte då att UNICEF finns i hela världen. Vi fick vattenreningstabletter och det fanns tält där undervis

Bashir Shujai, aktiv i Kalmargruppen: "I mitt hemland var det brist på mat och rent vatten, vilket ledde till sjukdom. Jag såg UNICEF-märket och visste inte då att UNICEF finns i hela världen. Vi fick vattenreningstabletter och det fanns tält där undervisning förekom. När jag nu är i Sverige har jag fått möjlighet och vill hjälpa till, för jag har sett hur insamlade pengar kan göra nytta där de behövs."

Bashir  har själv erfarenhet av att komma ny till Sverige.

Vad tycker du är mest viktigt att tänka på i mötet med de barn som nu kommer hit?

- Att barnet får någonstans att bo och att börja skolan så snabbt som möjligt. Viktigt med bemötandet och att barnet får uttrycka sig på sitt eget språk med hjälp av tolk. Vilka aktiviteter vill han eller hon syssla med? Ge uppmuntran och visa respekt, säger Bashir.

Marianne-liggande-575x416.jpg
Marianne Gustafsson, aktiv i Sundsvallsgruppen, är en av de frivilliga som varit med längst: "Jag var med och startade Sundsvallsgruppen 1993. Men jag har tillsammans med medlemmar sålt UNICEF-kort och presenter sedan 1983. För mig är det viktigt att vi s

Marianne Gustafsson, aktiv i Sundsvallsgruppen, är en av de frivilliga som varit med längst: "Jag var med och startade Sundsvallsgruppen 1993. Men jag har tillsammans med medlemmar sålt UNICEF-kort och presenter sedan 1983. För mig är det viktigt att vi stimulerar och stöttar varandra i gruppen. I många år bestod gruppen av damer i medelåldern och äldre, men under senare år har vi även aktiva ungdomar och en man i gruppen. Alla har något att bidra med och detta är mycket stimulerande."

Marianne  är aktiv i Sundsvallsgruppen,   en av de grupper som snabbt startade insamlingar för barn på flykt, som samlar in mycket pengar och startar lokala samarbeten.

Hur blir insamlingsaktiviteterna något som motiverar er i gruppen?

- Vi har etablerat kontakt med fotbollslaget GIF Sundsvall och fick vara med på en hemmamatch med stor publik vilket gav mycket pengar. UNICEF Sundsvall har blivit synliga för människor som ej tidigare visste att vi fanns. Engagemanget med matchen och flyktingkatastrofen har gjort att skolor och människor har hört av sig och skänkt mycket pengar. Vi har även inlett ett samarbete med teater Soja vilket är mycket lovande. Som det ser ut så har det varit lyckat att blanda kultur- och sportengagemang.

Vi vill rikta ett stort varmt tack till alla fantastiska frivilliga runt om i landet! Ert engagemang är ovärderligt i kampen för barns rättigheter. Är du också intresserad av att bli frivillig? Läs mer och anmäl ditt intresse, eller kontakta Cecilia Åhl, frivilligsamordnare.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

volontärgrupp UNICEF red 2.jpg
Sverige

Överallt i samhället finns de, eldsjälarna. De som brinner för att hjälpa barn i det stora och det lilla, till att må bra och att utvecklas. De finns på plats i skolor och idrottsföreningar, till vardags och i krissituationer. Idag hyllar vi deras ideella engagemang lite extra.

anna-lydas.jpg
Internationella frivilligdagen

Runt omkring oss arbetar eldsjälar ideellt för att bidra till att aktiviteter genomförs, människor möts och samhällen förbättras. Det här engagemanget uppmärksammar UNICEF Sverige och många med oss lite extra idag, på internationella frivilligdagen. En dag för att erkänna och uppmuntra alla viktiga ideella insatser som görs av personer och organisationer.

2-ida-maria-karkkainen-kp-lundgruppen.jpg
Internationella frivilligdagen

Idag på internationella frivilligdagen vill vi på UNICEF Sverige uppmärksamma det engagemang som ovillkorat finns för barnrättsfrågor. Trots att våra frivilligaktiviteter har fått pausa under pandemin så håller vi ihop, hittar nya sätt för kontakt och för att nå ut med vårt budskap om barns rättigheter.