Gå till innehållet
Laddar…

Öppning för billigare AIDS-mediciner

Det kan komma att bli möjligt för fattiga länder att köpa AIDS-mediciner till halva priset, jämfört med dagens lägsta priser.

Det kan komma att bli möjligt för fattiga länder att köpa AIDS-mediciner till halva priset, jämfört med dagens lägsta priser.

Globalfonden, Världsbanken, Clinton-fonden och UNICEF har gemensamt beslutat om åtgärder för att göra det möjligt för fattiga länder att köpa AIDS-mediciner till lägsta möjliga pris. Detta innebär upp till 50 procent lägre priser än dagens lägsta.
Det är Clinton-fonden som förhandlat fram lägre priser med leverantörer. Länder som får stöd av Globalfonden, Världsbanken eller UNICEF kan dra nytta av Clinton-fondens överenskommelse. Globalfond och Världsbanken är bland världens största finansiärer av AIDS-behandling. UNICEF använde under förra året över 750 miljoner kronor av sin budget till att bekämpa AIDS.