Gå till innehållet

Rekordavväpning i Sri Lanka

UNICEF har förhandlat fram frisläppandet av närmare 150 barnsoldater ur Tamilska tigrarna i Sri Lanka. Det är den hittills största avväpningen ur gerillan.

UNICEF har förhandlat fram frisläppandet av närmare 150 barnsoldater ur Tamilska tigrarna i Sri Lanka. Det är den hittills största avväpningen ur gerillan.

De före detta barnsoldaterna som nu släppts togs till ett av de transitläger där UNICEF hjälper dem att bearbeta sina upplevelser och att komma hem till sina föräldrar.
UNICEF uppskattar att ytterligare hundratals före detta barnsoldater självmant och på egen hand lämnat styrkorna för att ge sig av hem. UNICEF ber alla föräldrar till återvändande barnsoldater att kontakta organisationen för att barnen skall få den hjälp – fysisk och psykisk – som de behöver.
Demobiliseringen är den hittills enskilt största i sitt slag och välkomnas av UNICEF som ett tecken på att Tamilska tigrarna är öppna för omfattande frisläppande av barnsoldater, i enlighet med den handlingsplan för krigsdrabbade barn, som regeringen och Tamilska tigrarna undertecknat.