Gå till innehållet
Laddar…

Mikael Persbrandt möter barnsoldaterna

Foto: EFTIJohn Nordling Inför UNICEFs insamlingskväll i TV4, _Världens Humorkväll_, besökte skådespelaren Mikael Persbrandt Liberia för att studera hur UNICEF arbetar får barnsoldater att återvända till livet.

Mikael Persbrandt talar med före detta barnsoldat.Foto: EFTI/John Nordling Inför UNICEFs insamlingskväll i TV4, _Världens Humorkväll_, besökte skådespelaren Mikael Persbrandt Liberia för att studera hur UNICEF arbetar får barnsoldater att återvända till livet.

Se filmen om mötet mellan Mikael Persbrandt och de före detta barnsoldaterna i Liberia i Världens humorkväll den 28 maj i TV 4. Världens humorkväll är en insamlingskväll med både humor och allvar där UNICEF rekryterar Världsföräldrar som genom att ge minst hundra kronor varje månad är med och tar ansvar för barn i världen.

Hälften av soldaterna var barn

Nästan hälften av soldaterna i inbördeskrigets Liberia var barn. Det rör sig om mellan 20 000 och 30 000 barn som nu behöver omvärldens stöd.
Först riktar UNICEF sina insatser till de barn som ska lägga ned sina vapen inom kort, sedan hjälper man de barn som lämnat vapnen bakom sig. Till sist handlar det om att ge de f d barnsoldaterna utbildning och en ny familj.

Stred mot sina vänner

Mikael Persbrandt minns särskilt det starka mötet med en 14-årig flicka som hade rövats bort från sitt hem av regeringstrupper. Hon blev våldtagen och tvingades sedan laga mat och tvätta åt soldaterna. Sedan fick hon strida mot sina egna vänner.
Läs mer om Världens Humorkväll.

Utställning om barn i krig

Just nu pågår en stor utställning om barn i krig på Armémuseum i Stockholm. _Barn och krig – krigsbarn eller barnkrigare_ heter utställningen. Vill du veta mer – gå in på Armémuseums hemsida.