Gå till innehållet
Laddar…

Miljoner barn utnyttjas som hembiträden

Miljoner barn som arbetar i hemmen, främst flickor, riskerar utnyttjande, exploatering och människohandel, rapporterar UNICEF inför Världsdagen mot barnarbete den 12 juni.

Miljoner barn som arbetar i hemmen, främst flickor, riskerar utnyttjande, exploatering och människohandel, rapporterar UNICEF inför Världsdagen mot barnarbete den 12 juni.

Utnyttjandet av barn som arbetskraft i hemmen är en av de mest dolda formerna av barnarbete. Miljoner barn, främst flickor, riskerar därmed sexuellt utnyttjande, exploatering och människohandel, rapporterar UNICEF.

– Miljoner flickor fastnar i uselt betalda arbeten som hembiträden och tvingas inte bara arbeta långa dagar utan löper också stor risk att utnyttjas sexuellt och bli sålda, säger UNICEF-chefen Carol Bellamy inför Världsdagen mot barnarbete.

Barnarbetare är en vanlig syn i de flesta utvecklingsländer, där många barn skickas ut från hemmet redan vid femårsåldern för att tjäna pengar till familjen.

– Flickor som egentligen skulle gå i förskolan arbetar 16-18 timmar om dagen, sju dagar i veckan, säger Bellamy. De fråntas sin rätt till utbildning och lek och ofta ignoreras också deras grundläggande hälso- och näringsbehov. Deras välmående är helt beroende av arbetsgivarens godtycke.

UNICEF anser att insatser som görs mot barnarbete också måste se de barn som arbetar i hemmen och säkerställa deras rätt till utbildning, hälsa och en skyddad uppväxtmiljö. För att barn ska kunna garanteras en skyddande miljö måste regeringar anta och tillämpa lagar som straffar dem som utnyttjar barn och samhällen måste vara medvetna om de risker som barn står inför, tillade Bellamy.

Antalet barn som arbetar i hemmen världen över är okänt, men däremot vet man att majoriteten är flickor. Det uppskattas att det finns fem miljoner barn som arbetar i hemmen i Sydasien. Undersökningar visar att vart fjärde barn i Indien under 14 år arbetar som hembiträde. I Bangladesh arbetar 300 000 barn enbart i huvudstaden Dhaka.

Den internationella arbetsorganisationen, ILO, uppskattar att det finns 559 000 barn som arbetar i hemmen i Brasilien, 250 000 i Haiti, 200 000 i Kenya och ungefär 700 000 i Indonesien.

Barn som arbetar som hembiträden har generellt aldrig gått i skolan eller har misslyckats med att slutföra sin skolgång.