Default hero image

Efter flera rapporter om sexuellt utnyttjande av kvinnor och barn i Darfur påbörjar UNICEF en tredagarsutbildning av sudanesisk polis.

Skribent |

Publicerad |

2004 07 26

Uppdaterad |

2004 07 26

UNICEF utbildar polis i Sudan för att hjälpa barn som utsatts för sexuellt våld

Syftet med utbildningen är att polisen ska bli bättre på att upptäcka och utreda fall där barn utsatts för sexuella övergrepp. Polis, samt personer inom rättväsendet, ska samtidigt få lära sig hur man intervjuar och tar hand om barn som utsatts för sexuellt våld.

Vanligt förekommande i konfliktsituationer

Under sitt senaste besök i Sudan fick UNICEFs generaldirektör Carol Bellamy höra många barns och kvinnors berättelser, om hur de blivit utsatta för både våldtäkt och annan form av sexuellt våld. Våldtäkt av kvinnor och barn har förödande konsekvenser inte bara för offren själva. Kvinnor och barn utsätts ofta för sexuellt våld i samband med konfliktsituationer som en form av tortyr samt ett sätt att ingjuta rädsla i byar och samhällen. Många av dessa kvinnor och barn förlorar både sin trygghet och värdighet. De flesta av dem har också tvingats bevittna dödande och utnyttjande av familjemedlemmar samt se sina hem brännas till marken.

Ett steg i rätt riktning

“Utbildning av den sudanesiska polisen är ett steg i rätt riktning. Endast väl utbildad personal ska ges tillstånd att intervjua barn som blivit våldtagna eller utsatta för sexuellt våld. Den sudanesiska regeringen har en skyldighet att skydda kvinnorna och barnen från den brutalitet som de fått genomlida allt för länge. Våldtäkt får inte förekomma i konfliktsituationer. Det är ett grovt brott och de skyldiga måste hållas ansvariga”, säger Carol Bellamy.

Generalmajor Abdul Rahim Mohammed Hussein och UNICEFs representant i Sudan Cecilia Adorna öppnade den tre dagar långa utbildningen i Khartoum.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Unicef logo
Sverige

En man friades nyligen i hovrätten från våldtäkt mot barn trots att domstolen ansåg det bevisat att mannen haft sitt finger inne i en 10 år gammal flickas snippa. Anledningen var att domstolen ansåg att det inte kunde fastslås vad flickan menade när hon använde ordet snippa. Enligt UNICEF Sveriges barnrättsjurist Maj Fagerlund är bristande kunskap om barns rättigheter, särskilt barns rätt att komma till tals, ett generellt problem i svenska domstolar.

Almedalen_tisdagen-575x431.jpg
Almedalen

Igår hade UNICEF Sverige, Ecpat och Bris ett gemensamt seminarium i Almedalen på temat att stoppa sexuella övergrepp på nätet. Panelen diskuterade bland annat en studie från Filippinerna där tiotusentals barn är utsatta för så kallad ”webcam sex tourism”.

Unicef Logo Swedish
Sverige

Trots regelbundna ändringar i sexualbrottslagstiftningen finns flera domar där det inte dömts till våldtäkt mot barn med hänvisning till barnets egen vilja, initiativ eller utseende. UNICEF Sverige anser att detta är helt oacceptabelt och lämnar idag in ett remissvar med krav på åtgärder.