Gå till innehållet
Laddar…

UNICEF utbildar polis i Sudan för att hjälpa barn som utsatts för sexuellt våld

Efter flera rapporter om sexuellt utnyttjande av kvinnor och barn i Darfur påbörjar UNICEF en tredagarsutbildning av sudanesisk polis.

Efter flera rapporter om sexuellt utnyttjande av kvinnor och barn i Darfur påbörjar UNICEF en tredagarsutbildning av sudanesisk polis.

Syftet med utbildningen är att polisen ska bli bättre på att upptäcka och utreda fall där barn utsatts för sexuella övergrepp. Polis, samt personer inom rättväsendet, ska samtidigt få lära sig hur man intervjuar och tar hand om barn som utsatts för sexuellt våld.

Vanligt förekommande i konfliktsituationer

Under sitt senaste besök i Sudan fick UNICEFs generaldirektör Carol Bellamy höra många barns och kvinnors berättelser, om hur de blivit utsatta för både våldtäkt och annan form av sexuellt våld. Våldtäkt av kvinnor och barn har förödande konsekvenser inte bara för offren själva. Kvinnor och barn utsätts ofta för sexuellt våld i samband med konfliktsituationer som en form av tortyr samt ett sätt att ingjuta rädsla i byar och samhällen. Många av dessa kvinnor och barn förlorar både sin trygghet och värdighet. De flesta av dem har också tvingats bevittna dödande och utnyttjande av familjemedlemmar samt se sina hem brännas till marken.

Ett steg i rätt riktning

“Utbildning av den sudanesiska polisen är ett steg i rätt riktning. Endast väl utbildad personal ska ges tillstånd att intervjua barn som blivit våldtagna eller utsatta för sexuellt våld. Den sudanesiska regeringen har en skyldighet att skydda kvinnorna och barnen från den brutalitet som de fått genomlida allt för länge. Våldtäkt får inte förekomma i konfliktsituationer. Det är ett grovt brott och de skyldiga måste hållas ansvariga”, säger Carol Bellamy.

Generalmajor Abdul Rahim Mohammed Hussein och UNICEFs representant i Sudan Cecilia Adorna öppnade den tre dagar långa utbildningen i Khartoum.