Gå till innehållet

Översvämningen i Bangladesh kräver mer resurser

25 miljoner människor har drabbats av katastrofen. Sjukdomar sprids snabbt och behovet av rent vatten och sanitetsanläggningar är akut. UNICEF uppskattar att det krävs cirka 100 miljoner kronor för att få kontroll över situationen.

25 miljoner människor har drabbats av katastrofen. Sjukdomar sprids snabbt och behovet av rent vatten och sanitetsanläggningar är akut. UNICEF uppskattar att det krävs cirka 100 miljoner kronor för att få kontroll över situationen.

I huvudstaden Dhaka och i andra samhällen har kloaksystemet kollapsat och under de usla vatten- och sanitetsförhållandena sprids nu livshotande sjukdomar som t ex kolera. Och som vanligt i katastrofsituationer är det barnen som är mest utsatta.

UNICEF finns på plats

UNICEF kämpar dygnet runt för att hjälpa de drabbade.
Man har hittills distribuerat:

  • 25 000 påsar med droppvätska
  • 2 miljoner vattenreningstabletter
  • 26 ton oral socker/salt-lösning
  • 100 ton mat
  • 10 000 vattendunkar
  • 200 nya handpumpar

De resurser som finns räcker inte

UNICEF menar att det krävs ytterligare 100 miljoner kronor för att få kontroll över de allvarliga problem som översvämningen har orsakat. Och det är bråttom.

Det behövs bland annat 60 miljoner vattenreningstabletter, medicin för att förhindra diarré och kolera samt mat till barnen. Att ge människor tillgång till rent vatten och sanitetsanläggningar har också högsta prioritet.

Över 30 000 skolor har drabbats av översvämningen och 15 000 förskolor har stängts. Att sätta upp tillfälliga skolor och skaffa skolmaterial är nödvändigt för att ge barnen trygghet och stabilitet i den kaotiska tillvaron som råder i området.

På grund av de omvälvningar och det kaos som naturkatastrofer skapar blir barnen, särskilt flickor, också mer utsatta för prostitution och trafficking.