Gå till innehållet
Laddar…

UNICEF bistår översvämningsdrabbade i Haiti

UNICEF uppskattar att 30 000 barn under fem års ålder drabbats av översvämningen i staden Gonaives i norra Haiti. Vi arbetar nu intensivt för att hjälpa överlevande med bland annat rent vatten och mat.

UNICEF uppskattar att 30 000 barn under fem års ålder drabbats av översvämningen i staden Gonaives i norra Haiti. Vi arbetar nu intensivt för att hjälpa överlevande med bland annat rent vatten och mat.

Hundratals människor i staden Gonaives i norra Haiti har dött på grund av översvämningarna och runt 20 000 människor har blivit hemlösa. Två dagars regnande översvämmade åttio procent av staden och dess jordbruksmark.

UNICEF levererar vatten och mat

UNICEF prioriterar de människor som är hemlösa och som nu lever i tillfälliga bostäder i form av tält och presenningar.

UNICEF arbetar för att förse befolkningen med rent vatten i 20-talet samlingsplatser. Samtidigt arbetar vi tillsammans med organisationen Care och FNs livsmedelsorgan för att förse de drabbade med bröd och lagad mat till familjerna i området.

Genom lokala organisationer ser vi till att barn under fem år får högenergimat (t ex högenergimjölk och -kex). UNICEF sänder också ut personal som skall se till att hjälpen först och främst når de värst utsatta – barn och kvinnor.

– Vi försöker se till att de som är hemlösa har rent vatten, vattenreningstabletter och tvål. Detta är åtgärder som är avgörande för att undvika epidemier och sjukdomar, säger UNICEFs chef i landet Francoise Gruloos Ackerman.

Psykosocial hjälp

UNICEF har sedan tidigare utbildat 30 personer som söker upp barn som förlorat sina föräldrar för att ge dem psykosocialt stöd. Dessa personer arbetar också med barnen som kommer till samlingsplatserna för hemlösa.