Gå till innehållet
Laddar…

UNICEF hjälper orkandrabbade Filippinerna

En rad svåra oväder har drabbat Filippinerna och tusentals människor är döda eller saknade. UNICEF och andra hjälporganisationer kämpar för att förse de överlevande, framför allt barnen, med rent vatten, mat och mediciner.

En rad svåra oväder har drabbat Filippinerna och tusentals människor är döda eller saknade. UNICEF och andra hjälporganisationer kämpar för att förse de överlevande, framför allt barnen, med rent vatten, mat och mediciner.

Under förra veckan drabbade totalt tre stora oväder Filippinerna och orsakade svåra översvämningar och jordskred. I de värst drabbade områdena tvingades många att fly från sina hem. Många trängs nu i tillfälliga evakueringshem. Man frukar att epidemier ska bryta ut.

Mediciner prioriteras

Hittills har UNICEF bidragit med förnödenheter till ett värde av 700 000 kronor.

– Vi fokuserar just nu på att få fram mediciner och socker-salt-lösning samt vattenbehållare och tvål till de drabbade familjerna, säger Julianna Lindsey från UNICEF på Filippinerna.

De värst drabbade områdena har varken tillgång till vatten eller elektricitet. Hus, förskolor och sjukhus har förstörts.
Imorgon, onsdag den 8 december, anländer ett FN-team för att bedöma situationen.

– Vi bedömer redan nu att det kommer att krävas stora insatser för att reparera och även bygga nya skolor och hälsokliniker, säger Lindsey.