Gå till innehållet
Laddar…

Översvämning drabbar 100 000 barn i Guyana

Brian Mackintosh Det värsta ösregnet i historien har skapat kaos och förödelse i stora delar av landet. Vattnet är förorenat och risken för epidemier är överhängande. UNICEF finns på plats och ser till att barnens behov prioriteras.

Barn som går med vatten upp till midjan.Foto: UNICEF/Brian Mackintosh Det värsta ösregnet i historien har skapat kaos och förödelse i stora delar av landet. Vattnet är förorenat och risken för epidemier är överhängande. UNICEF finns på plats och ser till att barnens behov prioriteras.

– Vi har haft mycket häftiga regn sedan slutet av december, berättar Maria Riberio, UNICEFs representant i Guyana. För en vecka sedan hällregnade det fem dagar i streck. Många många områden i Georgetown och längs östkusten har blivit totalt översvämmade.

Saknar hem, rent vatten, toaletter och mat

200 000 människor, varav hälften är barn, har fått sina hem och tillhörigheter allvarligt skadade. 32 000 människor är helt avskurna från sina hem och saknar både vatten, toaletter och mat. Ytterligare 140 000 människor riskerar samma öde om vattnet fortsätter att stiga det allra minsta.

Hotas av smittsamma sjukdomar

President Bharrat Jagdeo har förklarat tre av Guyanas tio regioner som katastrofområden. Barnens hälsa hotas nu av smutsigt vatten och usla sanitära förhållanden. Översvämningen har medfört att allt vatten har förorentas av kloakvatten, sopor och döda djur.

– Det största hotet mot barnen är epidemier, men de lider också av att inte kunna fortsätta med sina dagliga aktiviteter, som till exempel att gå i skolan, förklarar Maria Ribeiro.

Effektiv katastrofhjälp

UNICEF samarbetar med Guyanas regering för att se till att barns hälsa prioriteras. Tillsammans med regeringens ”Health Task Force” hjälper man de drabbade med akut sjukvård och sprider information om hur man undviker att smittas av sjukdomar.
Hittills har UNICEF försett de drabbade med socker/saltlösning, vattendunkar, stora containrar med rent vatten, vattenreningstabletter, hinkar för avfall, tillfälliga toaletter och annan sanitetsutrustning.
Även mat och näringstillskott har distribuerats till de värst drabbade och uppmanar alla mödrar att amma sina barn.

Skola och lek prioriteras

I tältlägren skapar UNICEF s k ”Child-friendly areas” där barnen kan känna sig trygga och få psykosocialt stöd samt möjlighet att leka och vara barn trots allt kaos. Vi kämpar också för att ge dem möjlighet att komma tillbaka till skolan så fort som möjligt. UNICEF har fått i uppdrag av landets hälsoministerie att se till att barnen kommer tillbaka till skolan så fort som möjligt. Det innebär att reparera skolor och distribuera skolmaterial, men också se till att få igång undevisning i tillfälliga tältskolor.

UNICEFs fokus just nu är att se till att de värst drabbade får hjälp, minska risken för epidemier och få barnen tillbaka till skolan så fort som möjligt.