Gå till innehållet
Laddar…

Blodigt inbördeskrig – en katastrof för Kongos barn

Milisen dödar civila, förstör byar och kidnappar barn. Den upptrappade konflikten i östra Kongo har skrämt tiotusentals skräckslagna människor från sina hem. UNICEF menar att det är en katastrof av tsunamimått.

Barn som står i kö i ett flyktingläger i östra Kongo.Foto: UNICEF Milisen dödar civila, förstör byar och kidnappar barn. Den upptrappade konflikten i östra Kongo har skrämt tiotusentals skräckslagna människor från sina hem. UNICEF menar att det är en katastrof av tsunamimått.

UNICEF meddelar att antalet civila som blivit hemlösa som en följd av konflikten i Ituri i östra Kongo, ökat dramatiskt den senaste veckan. Trots att cirka 40 000 civila flytt från sina byar redan första veckan i februari, rapporterade observatörer att ytterligare 30 000 blivit hemlösa efter den 12 februari.

Hot mot fredsprocessen

Carol Bellamy, UNICEFs högsta chef, menar att förvärrandet av konflikten ”är ett allvarligt hot mot fredsprocessen, och ett dödligt steg bakåt för Kongos barn.”

– Konflikten i Kongo måste få samma grad av angelägenhet som tsunamikatastrofen för att få slut på dödandet av barn, sade Bellamy. Detta är ett land som var på väg mot fred, med löftet om val i juni. Att attackerna mot civila återigen blossar upp äventyrar fredsprocessen och är en katastrof för Kongos barn.

Blodigaste konflikten på 60 år

Stridigheterna i Kongo är en av de mest blodiga konflikter som världen skådat sedan andra världskriget. På mindre än sex år uppskattas att cirka 3,8 miljoner människor dödats. De allra flesta av dem är civila, och majoriteten är högst sannolikt barn.
Fem olika milisgrupper med otydliga mål och brutal taktik kontrollerar delar av Ituri-distriktet. Alla vill lägga vantarna på regionens värdefulla mineraltillgångar.

Sjukdom och svält

Många har dödats i stridigheter, men ett ännu större antal har dött av sjukdom och svält. När bostäder, sjukhus och skolor förstörts har familjer och samhällen blivit utan mat, vatten, skydd eller andra grundläggande tjänster. Ungefär 1,9 miljoner barn lider av någon form av akut undernäring.

Farligt att ta sig fram

Hittills har ca 50 000 människor lyckats sätta sig i säkerhet, men man tror att uppåt 30-35 000 fortfarande söker skydd. Utanför de skyddade lägren breder skräcken ut sig.

– Så fort man lämnar Bunia finns det ingen säkerhet alls, förutom de fåtal platser som bevakas av FN-trupper, berättade UNICEF-representanten Katya Marino. Beväpnade män och pojkar rör sig överallt och sprider skräck omkring sig; det är mycket svårt för oss att nå människorna som behöver vår hjälp.

UNICEF stödjer läger

UNICEF har påbörjat en omfattande hjälpaktion för att stödja de uppskattade 70 000 personer som har lyckats nå ett av de fyra skyddade lägren som försvaras av FN-trupper. Hjälpen omfattar rent vatten, tillgång till sanitära faciliteter, skydd, enkel köksutrustning och utdelningen av proteinkex till svaga barn. I lördags hade UNICEF, via sina samarbetspartners, delat ut grundläggande hushållsmaterial till över 11 000 familjer. De kommande dagarna planeras det att ytterligare 5 000 familjer skall få tillgång till materialet.
UNICEF planerar också att vaccinera barn mot mässlingen och att starta ett utbildningsprogram.

UNICEF söker 34,6 miljoner dollar för 2005 års krisverksamhet.