Gå till innehållet

UNICEF på plats i jordbävningsdrabbade Iran

Bara timmar efter att jordbävningen drabbade sydvästra Iran, anlände UNICEF med ett katastrofteam.

Bara timmar efter att jordbävningen drabbade sydvästra Iran, anlände UNICEF med ett katastrofteam.

Just nu bedömer UNICEF tillsammans med iranska myndigheter situationen och eventuellt behov av hjälp utifrån. Vi har en vattenexpert, en katastrofhjälpssamordnare, en hälsoexpert och en person med kunskap i barns särskilda behov i katastofer på plats. Personalen har stor erfarenhet av liknande situationer och kommer direkt från Bam, som år 2003 drabbades av en mycket omfattande jordbävning.

Tog sig till området

Totalt har jordbävningen drabbat runt 30 000 människor och närmare 300 har dött. 13 byar har drabbats och av dessa är minst 3 försörda till 90 procent eller mer.

– Just nu prioriterar vi att bedöma läget här, framför allt för kvinnor och barn, säger Kari Egge, UNICEFs chef i Iran som tillsammans med UNICEFs regionala chef Thomas McDermott, direkt tagit sig till det drabbade området.

Kallt och regnigt

– I byn Dohan där jag befinner mig nu är alla hus totalförstörda. Här är kallt och regnigt så förnödenheter i form av tält, filtar, mat och vatten behövs omgående, fortsätter Egge.

Röda Halvmånen har sänt in förnödenheter och ännu har inte iranska myndigheterna gjort någon framställa om internationell hjälp.

UNICEF följer utvecklingen på plats.