Gå till innehållet
Laddar…

4 000 barn dör varje dag av brist på rent vatten

En femtedel av världens barn - 400 miljoner - saknar det rena vatten som de behöver för att överleva. Varje dag dör 4000 barn till följd av brist på rent vatten. Det rapporterar FN:s barnfond Unicef inför Världsvattendagen som infaller tisdag 22 mars.

En femtedel av världens barn – 400 miljoner – saknar det rena vatten som de behöver för att överleva. Varje dag dör 4000 barn till följd av brist på rent vatten. Det rapporterar FN:s barnfond Unicef inför Världsvattendagen som infaller tisdag 22 mars.

Ett barn behöver minst 20 liter rent vatten varje dag för att kunna släcka törsten, tvätta händerna rena från bakterier, och laga ett enkelt mål mat. Utan rent vatten hotas barnet av livsfarliga sjukdomar som orsakas av smutsigt vatten.

Vattenburna sjukdomar som diarré och tyfus skördar 4000 barns liv varje dag. Dessutom är många miljoner barn ständigt så försvagade att de löper risk att dö till följd av återkommande sjukdomsutbrott. Detta sker i tysthet, långt bort från tv-kamerorna.

– Att vi inte ens kan ge varje barn två hinkar rent vatten om dagen är en skam för mänskligheten. Alldeles för många dör på grund av vår slapphet, och dödsfallen möts av en rungande tystnad, säger Unicefs chef Carol Bellamy.

Överallt i världen hänger dålig tillgång till rent vatten ihop med hög barndödlighet. I länder söder om Sahara i Afrika får till exempel ett av fem barn aldrig uppleva sin femte födelsedag, samtidigt som 43 procent av barnen tvingas dricka orent vatten.

Erfarenheter från hjälparbetet i de länder som drabbades av tsunamin visar dock att det kan vara enkelt, billigt och snabbt att ordna rent vatten. Handpumpade brunnar eller enklare vattenreningssystem för hemmabruk kan förändra livet för människor.

En droppe vatten i Sverige

Här i landet är det nu tionde året som Unicef Sverige samlar in pengar till vatten och sanitet i olika delar av världen genom kampanjen En droppe vatten. Tiotusentals skolbarn och frivilliga har genom åren samlat in drygt 30 miljoner kronor genom att sälja nålen med den blå droppen. I år är det över 600 skolklasser som deltar i projektet.

– En droppe vatten är en unik kampanj där barn hjälper barn. Eleverna lär sig om situationen i andra länder, samtidigt som de är med och bidrar till utvecklingen i dessa länder, säger Véronique Lönnerblad, generalsekreterare för Unicef Sverige.