Gå till innehållet
Laddar…

Förnödenheter når Indonesiens jordbävningsoffer

UNICEF har börjat få fram förnödenheter till indonesiska Sumatra och näraliggande öar, som drabbades av jordbävning den 28 mars. De skadade evakueras.

Barn från Nias med bandage runt huvudet.Foto: UNICEF UNICEF har börjat få fram förnödenheter till indonesiska Sumatra och näraliggande öar, som drabbades av jordbävning den 28 mars. De skadade evakueras.

Jordbävningen rapporteras ha krävt över 600 personer på ön Nias. Kvarter med byggnader har förstörts och tusentals människor har nu blivit hemlösa.

Vatten till 40 000

Det största problemet för överlevarna är bristen på vatten. UNICEF har skickat två vattenanläggningar som kommer att tillhandahålla vatten till
40 000 människor. Dessutom har sjukvårdskit, vattenreningstabletter, vattendunkar och socker- och saltlösning skickats från Menda och Banda Aceh.

Personal på plats på Nias

UNICEF:s nödhjälpspersonal har anlänt till Nias för att koordinera och distribuera hjälp och för att göra uppskattningar om skadornas omfattning. Flygplatsen har skadats, vilket gör att endast mindre flygplan och helikoptrar kan landa. Detta försinkar katastrofarbetet och mycket utrustning måste nu istället skeppas dit med båt.

Evakuering

Räddningsarbetare fortsätter att söka igenom bråte och kollapsade byggnader, men dödssiffran förväntas stiga. UNICEF arbetar tillsammans med FN:s livsmedelsprogram (WFP) med att evakuera skadade, så att de kan få vård.

Andra jordbävning på kort tid

Detta är den andra katastrofen som drabbar regionen inom tre månader. Jordbävningen som ägde rum den 26 december och skapade den tsunamin som tog hundratusentals människoliv. Banda Aceh, som ödelades då, har kommit att bli navet för nödhjälp till Nias och de andra drabbade områdena.