Gå till innehållet
Laddar…

UNICEF fördömer lördagens dödsskjutning i Gaza

I lördags, den 9 april, sköts tre palestinska barn till döds, då de lekte i södra Gaza. UNICEF menar att områden där barn leker måste få vara fredade zoner.

I lördags, den 9 april, sköts tre palestinska barn till döds, då de lekte i södra Gaza. UNICEF menar att områden där barn leker måste få vara fredade zoner.

Mr. Toshiyuki Niwa, ombud i UNICEFs exekutiva styrelse, uttalade sig med anledning av den tragiska händelsen och fördömde det inträffade:

– Denna tragiska händelse känns extra påtaglig, eftersom jag var i området bara några timmar innan och träffade palestinska barn. Jag fördömer att dessa ungdomar dödades, när de lekte och spelade fotboll med sina vänner. Dessa tre var bara barn när deras liv togs ifrån dem.”

Sprang efter en fotboll

De tre pojkarna – två av dem 14 år och en 17 år gammal – rapporteras ha dödats av det israeliska försvaret och dess ammunition, då de jagade en fotboll nära Gazas gräns till Egypten.

Säkra lekzoner

Toshiyuki Niwa var i Rafah för att lansera UNICEFs och Hälsodepartementets gemensamma poliokampanj. Strax innan skjutningen inträffade hade han besökt områdets säkra lekzoner för barn. Toshiyuki Niwa poängterade att områden där barn leker och lär måste betraktas som fredade zoner.

– Oavsett vad vi gör för att ge barnen säkra och fredliga alternativ, så verkar det som om de till slut ändå blir offer i denna förfärliga konflikt.

800 barn har dödats den senaste månaden

Sedan mitten av mars har över 800 barn under 18 års ålder dödats på grund av konflikten, 696 palestinska och 108 israeliska barn. Enligt Barnkonventionen har barn rätt till en säker miljö för lek och lärande och har rätt att skyddas mot våld.