Gå till innehållet
Laddar…

Strider i Colombia tvingar familjer att fly

Colombia I den colombianska regionen Cauca, pågår hetsiga strider mellan FARC-gerillan och den colombianska armén. Många barn har drabbats och UNICEF oroar sig för deras skydd och rättigheter.

Soldater i en förstörd stad.Foto: UNICEF/Colombia I den colombianska regionen Cauca, pågår hetsiga strider mellan FARC-gerillan och den colombianska armén. Många barn har drabbats och UNICEF oroar sig för deras skydd och rättigheter.

Sedan den 14: e april pågår hetsiga strider mellan FARC-gerillan (Colombias väpnade revolutionära styrkor) och den colombianska armén. Över 6000 personer har tvingats fly och av dessa är över 3000 barn. De flesta av de drabbade är Nasaindianer (även kallade Paéz), vilka har fått internationella utmärkelser för sitt fredliga motstånd i väpnade konflikter i området. Nasaindianerna är den näst största etniska gruppen i Colombia och nu tvingas de fly från sina hem.

En vägg med kulhål.Foto: UNICEF/Colombia Kulhål täcker regeringsbyggnadens väggar.

Stor förstörelse

Bland annat FN och UNICEF har reagerat och leder en koalition av organisationer för att hantera den humanitära krisen. Katastrofarbetet fokuserar på att hjälpa flyktingarna, framförallt barnen. Enligt uppgifter från FN har den väpnade konflikten skapat stora skador på exempelvis skolor, kyrkor och sjukhus i området. I flera städer och byar har hundratals hus helt eller delvis förstörts. Staden Toribi är helt obeboelig.

En familj vid sitt förstörda hem.Foto: UNICEF/Colombia En familj vid sitt förstörda hem.

UNICEF finns på plats

Sedan konflikten började har 27 tältläger slagits upp för att ge tillfälliga bostäder till dem som tvingats fly från sina hem. UNICEF hjälper flyktingbarnen genom att tillhandahålla mat, första hjälpen, medicinsk utrustning och psykologisk hjälp.

– Vi försöker nå de värst drabbade områdena för att bedöma situationen och uppskatta det totala hjälpbehovet, säger UNICEFs katastrofhjälpsansvarige Jorge Vallés.

Drygt 44 000 Nasaindianer tros befinna sig i akut risk. Caucaregionen gränsar till Ecuador och är ett strategiskt område för FARC-gerillan.

Stor oro

– Vi rapporterar till resten av världen om situationen i landet, med attacker på civila, inklusive barn. Ett flertal minderåriga har dödats och många har skadats. Vi är mycket oroliga för hur barns rättigheter respekteras nu, säger Jorge Vallés.