Default hero image

Indonesien bekämpar

polio

Indonesien Fem fall av polio har upptäckts i Indonesien. Det är det 16:e landet som drabbats av smittan som spridits från Västra Afrika. Med stöd av UNICEF inleds nu en massiv insats för att vaccinera 5,2 miljoner indonesiska barn mot sjukdomen.

Skribent |

Publicerad |

2005 05 09

Uppdaterad |

2005 05 09

Indonesien bekämpar polio

Den indonesiske hälsoministern har bekräftat att ännu ett barn har förlamats av polio. Detta är det femte fallet. Det finns dessutom misstankar om ytterligare nio poliofall.

- Från blodprov ser vi tydligt att viruset har samma genotyp som det västafrikanska polioviruset, som nyligen upptäcktes i Saudiarabien, meddelar UNICEFs Budi Subianto.

De fem bekräftade fallen av polio fann man i tre områden vid Sukabumidistriktet, cirka 10 mil söder om huvudstaden Jakarta. De tre områdena är Cidahu, Cicurug och Bojong Genteng. Även de nio misstänkta fallen av polio kommer från dessa områden.

5,2 miljoner barn ska vaccineras

UNICEF hjälper nu den indonesiska hälsomyndigheten att planera och genomföra en massiv vaccinationskampanj för att förebygga mot sjukdomen. På bara två dagar vaccinerades över 4000 barn i Cidahu och inom kort vaccineras över 1300 barn i grannområdet Bojong Genteng.
Genom kampanjen kommer omkring 5,2 miljoner barn på västra Java, inklusive Jakarta, att vaccineras mot polio.
Det här är Indonesiens första fall av polio sedan 1995. Generellt vaccineras 70 % av indoneserna, men i vissa områden är siffrorna betydligt lägre.

Global sårbarhet

- Spridningen är en tragedi och belyser vår globala sårbarhet mot polio överallt där barn inte är vaccinerade, säger Dr Peter Salama, UNICEFs chef för vaccinationer. Så länge vaccinationer inte är tillgängliga och lika för alla barn, kommer världen fortsätta att drabbas av smittsamma sjukdomar, säger Dr Salama.

Indonesien är det 16:e landet som drabbas av den pågående spridningen av polio. Spridningen började i västra Afrika för drygt ett år sedan och har sedan dess spridit sig vidare från kontinenten. Utbrottet tog fart i Nigeria i slutet av 2003, då vaccinationer mot polio tillfälligt upphörde i ett av de värst drabbade områdena. Sjukdomen spred sig sedan snabbt över den afrikanska kontinenten.
Civila konflikter i Tchad, Sudan och Elfenbenskusten har också bidragit till spridningen – hälsosystem har förstörts, barn har inte vaccinerats och folk har tvingats fly över landgränser.

- Det är perfekta förhållanden för att en så smittsam sjukdom som polio ska kunna spridas och frodas – nedsatta immunförsvar och osanitära levnadsförhållanden, säger Dr Salama.

Flera falla av polio har även upptäckts i Etiopien, Yemen och Saudiarabien. Det finns stor oro att poliofria länder i Mellanöstern och särskilt Afrikas horn ska drabbas. Få barn i detta område är vaccinerade och risken för att smittas är hög.

Afrika har agerat med världens största hälsoinsats

Afrika har reagerat kraftfullt mot poliohotet. 23 länder har deltagit i åtminstone två omgångar med massiva vaccinationskampanjer i år och man siktar på att kampanjerna ska nå sammanlagt 100 miljoner barn, vilket gör detta till världens största hälsoinsats.

Epidemiologer säger att sjukdomsutbrott likt det i Indonesien snabbt kan stoppas med kvalitativa vaccinationskampanjer och kraftfull övervakning. Den stora utmaningen består nu i att förhindra smittspridning i sex poliodrabbade länder – Nigeria, Niger, Egypten, Indien, Pakistan och Afghanistan.

Utsikten är trots allt positiv – poliospridningen har fallit med 99 % som ett resultat av globalt arbete för utrotning och sjukdomen tros kunna stoppas för gott!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Malawi_2023_LowRes_New-27.jpg
En kväll för alla barn

Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.

Malawi_2023_LowRes_New-5.jpg
En kväll för alla barn

I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.

Vaccinerat barn - Indien 2022
Barnadödlighet

De senaste tre åren har 67 miljoner barn i världen inte vaccinerats mot de mest dödliga barnsjukdomarna, det visar en rapport från UNICEF som släpptes den 20 april. Det är den största tillbakagången av vaccinationer på decennier. Redan ser vi konsekvenserna i form av mässlings- och polioutbrott. UNICEF varnar för allvarliga bakslag för barns liv och hälsa.