Gå till innehållet
Laddar…

Minskad barnadödlighet i Västafrika

Barnadödlighet i svåråtkomliga delar av Västafrika har minskat kraftigt. Detta efter att UNICEF med samarbetspartners startat ett integrerat hälsoprogram som riktar sig till att skydda barn och deras mödrar.

Barnadödlighet i svåråtkomliga delar av Västafrika har minskat kraftigt. Detta efter att UNICEF med samarbetspartners startat ett integrerat hälsoprogram som riktar sig till att skydda barn och deras mödrar.

Programmet ACSD (The Accelerated Child Survival and Development Programme) inleddes 2002. ”ACSD-paketet” innefattar vaccinering av barn och gravida, förespråkande av socker- och saltlösning för att förhindra t ex diarré och myggnät för att skydda mot malaria. UNICEF beräknar att barnadödligheten har minskat i genomsnitt med 20 % i de 16 distrikt där programmet införts fullt ut och med 10 % där programmet delvis införts.

Myggnät mot malaria

Programmet fokuserar på avskilda områden som är svåra att nå i länder såsom Senegal, Mali, Ghana och Benin. Man har bland annat lagt speciellt fokus på att försäkra att myggnät som delats ut faktiskt används.
UNICEFs exekutivdirektör Ann Veneman meddelade i mitten av maj till Världshälsokonventets delegater att resultatet varit ?enastående”.

– Programmen har gått över förväntan och visar på vad som kan göras på kort tid tack vare vetenskapligt arbete och en integrerad modell, säger Veneman.