Gå till innehållet
Laddar…

Birgitta Dahl ny ordförande för UNICEF Sverige

Birgitta Dahl valdes på tisdagen till ny ordförande för UNICEF Sverige. Hon efterträder Kent Härstedt som har varit ordförande i sex år.

Birgitta DahlFoto: UNICEF Birgitta Dahl valdes på tisdagen till ny ordförande för UNICEF Sverige. Hon efterträder Kent Härstedt som har varit ordförande i sex år.

– Det här uppdraget är oerhört hedrande och ansvarsfullt. Det finns inget viktigare än att kämpa för att alla barn får ett bra liv, säger Birgitta Dahl.

Birgitta Dahl har varit politiskt verksam sedan slutet av 1950-talet, och haft uppdrag som riksdagsledamot, statsråd och talman. Hon har även haft internationella uppdrag inom FN, och har ingått som medlem i FN:s panel för det civila samhället.

I sitt anförande vid UNICEFs årsstämma tog Birgitta Dahl upp hur viktigt det är att FNs toppmöte i höst beslutar om reformer som stärker FN.

– Barnen skulle vara de stora vinnarna om världssamfundet kunde samlas kring gemensam kamp mot de stora fattigdomssjukdomarna, malaria, hiv/aids, tbc, mässling och maginfektioner som i onödan skördar miljoner barns liv, framhåller hon.

Vid årsstämman presenterades siffror som visar att UNICEF Sverige under 2004 samlade in 113 miljoner kronor, vilket innebär att insamlingen har mer än fördubblats under de tre senaste åren.

Årsredovisning UNICEF Sverige 2004 (PDF)