Default hero image

Kick-Polio-Out-Of-Africa!

Årets afrikanska vaccinations-kampanj Kick-Polio-Out-Of-Africa är världshistoriens största organiserade hälsoinsats! Målet är att stoppa den globala spridningen av polio som tagit fart under det senaste året.

Nu genomförs den tredje insatsen för i år

Bland de fattigaste områdena i Afrika, där de mest sårbara barnen finns, har poliospridningen satt fart och även börjat sprida sig globalt. I mitten av maj satte man igång årets tredje stora vaccinationskampanj i just dessa utsatta områden. Mobila vaccinationsteam med tusentals hälsoarbetare går bokstavligt talat från dörr till dörr för att nå ut till alla barn.
Detta är den tredje i en serie vaccinationskampanjer under 2005. Målsättningen nu i maj är att skydda minst 77 miljoner barn under fem års ålder i minst tio av de afrikanska länder där den förlamande sjukdomen fortfarande är ett hot.

Alla barn under fem år måste få vaccin

- Den mest avgörande faktorn när det gäller att utrota polio är att se till att alla barn under fem år är vaccinerade, säger UNICEFs polioexpert Dennis King. I stora delar av Afrika och södra Asien innebär arbetet med att stoppa virusets spridning att man når de allra fattigaste barnen.

Världshistoriens största organiserade hälsoinsats

Afrikas första två poliokampanjer, i februari respektive mars i år, hade som mål att nå runt 100 miljoner barn i 23 afrikanska länder – detta gör årets kampanj till världshistoriens största organiserade hälsoinsats! Som ett resultat av detta har antalet fall av polio, särskilt i Nigeria, sjunkit kraftigt. Men viruset finns fortfarande kvar och utgör ett hot för alla barn som inte vaccinerats.

Spritt sig från Västafrika

Den pågående polioepidemin blossade upp i Västafrika år 2003. På grund av försvagade immunförsvar kunde smittan spridas och fick fart över kontinenten. Hittills har nya fall av sjukdomen brutit ut i 16 länder som tidigare varit fria från polio. Sjukdomen har nu spridit sig över Röda Havet och in i Saudiarabien och Yemen. Polio har till och med spridit sig så långt som till Indonesien, där man varit befriade från polio i decennier.

- I slutet av 2002 och i början av 2003 var alla afrikanska länder, med undantag för Niger och Nigeria, fria från polio. De afrikanska länderna hade haft stora framgångar och stabila positiva erfarenheter av att stoppa poliovirusets spridning. Så alla de nationella vaccinationsdagarna under året är ett försök att få tillbaka dessa länders status som poliofria, säger Dennis King.

Vaccin till varenda unge

UNICEF och deras samarbetspartners i det globala initiativet att utrota polio, är fast beslutna att nå ut till varenda unge med livsavgörande poliovaccin. Vid dessa kampanjer delar man även ut A-vitamindroppar – en strategi för att förstärka immunförsvaret.
Ytterligare vaccinationskampanjer mot polio kommer att genomföras i Afrika under året. En utvärdering kommer att göras i augusti, då all data från dessa kampanjer samlats in.

Men mer pengar behövs. Totalt behövs 50 miljoner USD till juli för att finansiera utrotningsinsatserna för resten av året. Ytterligare 200 miljoner USD kommer att behövas till 2006 för att säkerställa 2005 års insatser och för att se till att polio försvinner för alltid!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Malawi_2023_LowRes_New-27.jpg
En kväll för alla barn

Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.

Malawi_2023_LowRes_New-5.jpg
En kväll för alla barn

I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.

Vaccinerat barn - Indien 2022
Barnadödlighet

De senaste tre åren har 67 miljoner barn i världen inte vaccinerats mot de mest dödliga barnsjukdomarna, det visar en rapport från UNICEF som släpptes den 20 april. Det är den största tillbakagången av vaccinationer på decennier. Redan ser vi konsekvenserna i form av mässlings- och polioutbrott. UNICEF varnar för allvarliga bakslag för barns liv och hälsa.