Gå till innehållet
Laddar…

UNICEF ökar insatserna för barn i Zimbabwe

Pågående regeringsaktioner för att få stopp på svarthandeln i Zimbabwe, drabbar tiotusentals barn i landet. UNICEF trappar därför upp sina insatser i landet.

Pågående regeringsaktioner för att få stopp på svarthandeln i Zimbabwe, drabbar tiotusentals barn i landet. UNICEF trappar därför upp sina insatser i landet.

Zimbabwes krafttag mot svarthandeln har pågått i fyra veckor och har bland annat inneburit att tiotusentals marknadsstånd och därmed även hem förstörts.

Vatten och tak över huvudet

UNICEF rapporterar att man har tillgång till i princip alla områden i landet och samarbetar med departement, frivilligorganisationer och kyrkor för att nå ut med hjälp till barnen. UNICEF bistår med rent vatten, hälsovårdsutrustning, filtar och presenningar till tillfälliga bostäder.

Mer hjälp behövs

UNICEF varnar nu för att man inte lyckas nå alla drabbade och att det behövs större insatser och därmed mer pengar. Ett stort antal barn går inte i skolan.

– Vi hoppas att regeringen inte utökar sina utrensningsaktioner utan att vidta åtgärder som ger hjälp och skydd åt de ytterligare tusentals barn som i så fall skulle blir hemlösa, betonar Festo Kavishe, UNICEFs chef i Zimbabwe.

Skolan viktig

– Skolan handlar inte bara om utbildning utan också om att återskapa en känsla av normalitet. Det är avgörande att omgående få barnen åter till skolan, säger Kavishe.

UNICEFs insatser

UNICEFs insatser:

  • Distribuerar över 25 000 liter rent vatten per dag.
  • Byggt 25 toaletter, ytterligare 54 på gång.
  • Delat ut tio kilometer plastpresenningar.
  • Leksaker: bollar, kritor, papper till ett fritidshem för barn under fem år.
  • Delar kontinuerligt ut kokkärl och filtar.
  • Poster ut nyckelpersonal i olika stadsdelar för att påbörja insatser i regeringens tillfälliga läger.
  • Psykosocial hjälp till drabbade barn.
  • Hjälper ensamma barn att hitta sina föräldrar.

UNICEF planerar också att bidra till mobila sjukvårdsteam och att utöka filtar och presenningar till skydd för barn och mödrar.