Gå till innehållet

Förnödenheter på väg till jordbävningsdrabbade i Pakistan

Redan några timmar efter den kraftiga jordbävningen i norra Pakistan, inledde UNICEF transporter med förnödenheter från ett lager i Karachi till de drabbade områdena. Hjälpsändningen innehåller bland annat filtar, tält, barnmat, vattenreningstabletter, medicin och andra sjukvårdsförnödenheter.

Redan några timmar efter den kraftiga jordbävningen i norra Pakistan, inledde UNICEF transporter med förnödenheter från ett lager i Karachi till de drabbade områdena. Hjälpsändningen innehåller bland annat filtar, tält, barnmat, vattenreningstabletter, medicin och andra sjukvårdsförnödenheter.

UNICEF samarbetar nära med andra FN-organ i landet och den pakistanska regeringen för att tillsammans få en uppfattning om ytterligare förnödenheter behövs.

– Under de närmaste timmarna och dagarna kommer vi prioritera att få fram första hjälpen till de drabbade, säger Ann Veneman, UNICEFs chef.

Resurser kan omdirigeras

Runt om i regionen har UNICEF personal och förnödenheter som med kort varsel kan omdirigeras. Det finns också möjligheter att flyga in förnödenheter från UNICEFs katastroflager i Köpenhamn.

Idag söndag kommer en grupp med experter från olika FN-organ, däribland UNICEF, till de värst drabbade områdena för att bedöma läget på plats.

Känslomässigt trauma

Känslomässigt trauma kommer att vara ett av de problem som drabbar de överlevande, inte minst barnen. Av erfarenhet vet man att många människor kommer att vara rädda för efterskalv och därför inte våga sova i sina hus under den närmsta tiden.