Default hero image

Svårt skadade barn - rapport

från sjukhus i Pakistan

© UNICEF Pakistan Raza är en av alla skadade barn på Islamabads Universitetssjukhus. Ännu vet ingen den exakta omfattningen av jordbävningskatastrofen. Men UNICEFs personal på plats rapporterar om många föräldralösa barn och om många föräldrar som förlorat sina barn. Ungefär hälften av befolkningen är barn. Bland dem som överlevt finns många svårt skadade, inte minst barn. Behoven av sjukhusvård är enorma.

Skribent |

Publicerad |

2005 10 11

Uppdaterad |

2005 10 11

Svårt skadade barn - rapport från sjukhus i Pakistan

- Bara här i staden Mansehra finns runt 2 000 barn som behöver genomgå operation, berättar Tamur Mueenuddin, läkare som arbetar för UNICEF i Pakistan.

- 200 barn i taget tas till det lokala sjukhuset, där fem läkarlag arbetar dygnet runt.

Människor strömmar till sjukhus

Hus, skolor, sjukvårdsinrättningar, moskéer har förstörts i jordbävningen.

- Skadade människor strömmar in till Mansehra, säger Mueenuddin som rapporterar om barn med hemska skador.

Det är fortfarande väldigt svårt att nå de drabbade på grund av att vägar är blockerade. Förnödenheter har därför hittills flugits ut bland annat med helikoptrar. UNICEF omdirigerar mer personal till Pakistan för att kunna möta de akuta och omfattande behoven.

Återförening en prioritet för UNICEF

En av UNICEFs främsta prioriteringar är att hjälpa barn att hitta sina föräldrar eller andra överlevande släktingar. Inom kort kommer UNICEF också att påbörja arbetet med att få igång undervisning för barnen, ett steg mot normalitet.

Vet inte var föräldrarna är

Shafiq, 10 år, hade turen att överleva när morföräldrarnas hus störtade samman. Mormor och morfar dog. Shafiqs käke är sönderslagen och han befinner sig på Univesitetssjukhuet i Islamabad, The Pakistan Institute of Medical Sciences, PIMS. Han minns inget av hur han kom till sjukhuset. Sjukhuset försöker nu få tag i hans föräldrar men ännu har man inte lyckats.

Behöver hjälp under lång tid

- Att komma till sjukhuset är bara första steget för de här barnen. Många av dem kommer att behöva hjälp under lång tid framöver, till exempel för att få hjälp att bearbeta det svåra trauma som det kan innebära att vara med om en jordbävning. Många har dessutom förlorat föräldrar, syskon eller andra nära och kära, säger Nabila Zaka, som arbetar med hälsofrågor för UNICEF i Pakistan och som besöker Shafiq och andra barn på PIMS.

Toppen av ett isberg

Sjukhuspersonalen varnar att situationen för skadade barn kommer att bli ännu värre.

- Vi ser bara toppen av ett isberg när det gäller antalet skadade barn som behöver sjukhusvård, säger Zaheer Abbasi, chef för barnkirurgi vid PIMS.

- Många drabbade byar har ännu inte gått att nå och eftersom många sjukhus i de drabbade områdena är sönderfallna, kommer trycket på sjukhusen i Islamabad att vara stort, fortsätter Abbasi

Jordbävningen är den värsta naturkatastrofen i Pakistan på över ett århundrade.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.

Pojke Rafah - 2023 - cropped
Gaza

Akut brist på mat och snabb spridning av smittsamma sjukdomar hotar hundratusentals barns liv i norra Gaza, enligt en ny rapport.