Gå till innehållet
Laddar…

UNICEF varnar för exploatering av barn efter jordbävningen

© UNICEFGiacomo Pirozzi Många barn och deras föräldrar kom ifrån varandra under jordbävningskatastrofen i Sydasien. Nu varnar UNICEF för att ensamma barn kan komma att utnyttjas.

En pojke med bandage om pannan.© UNICEF/Giacomo Pirozzi Många barn och deras föräldrar kom ifrån varandra under jordbävningskatastrofen i Sydasien. Nu varnar UNICEF för att ensamma barn kan komma att utnyttjas.

Efter katastrofen förekommer rapporter om att barn har hämtats från sjukhus av enskilda personer eller av frivilligorganisationer som hävdar att de ska ta hand om barnen. Enligt UNICEF finns det många människor som handlar av välvilja mot barnen, men det finns samtidigt en risk för att ensamma barn kan komma att utnyttjas av vuxna som ser en chans att exploatera dem.

Registrering på sjukhusen

UNICEF uppmanar därför till registrering av alla barn som tas in på sjukhus. Barn ska inte heller släppas iväg med några andra än sina egna släktingar. Dessutom vill UNICEF att den pakistanska regeringen placerar ut personer med särskilt ansvar för barns säkerhet på alla större sjukhus som tar emot barn.

För tidigt för adoptioner

Många som ser de lidande barnen på tv reagerar genom att erbjuda sig att adoptera ett barn från katastrofen.

? Men på det här stadiet är det för tidigt att börja tala om adoptioner, understryker Omar Abdi, chef för UNICEF i Pakistan.

? Ensamma barn, som eventuellt är föräldralösa, tas bäst om hand av de myndigheter som är utrustade för att se till deras behov. UNICEF samarbetar med de pakistanska myndigheterna för att undersöka varje möjlighet att återförena barnen med deras familjer, säger han.

Bara när det står klart att de närmaste familjemedlemmarna är avlidna, kan det bli aktuellt med andra lösningar, som fosterhem hos släktingar eller adoption.

Påskyndar lagstiftning

UNICEF uppmanar dessutom den pakistanska regeringen att så snabbt som möjligt anta en föreslagen lag om skydd av barn.