Gå till innehållet
Laddar…

UNICEF vaccinerar 800 000 barn i Pakistan

Under en två veckor lång vaccinationskampanj ska 800 000 barn som överlevde jordbävningen vaccineras mot mässlingen. Nästan hela ordinarie vaccinationskapaciteten förstördes i jordbävningen men nu har UNICEF tillsammans med samarbetspartners satt upp mobila team som ska nå barn i avlägsna byar.

Under en två veckor lång vaccinationskampanj ska 800 000 barn som överlevde jordbävningen vaccineras mot mässlingen. Nästan hela ordinarie vaccinationskapaciteten förstördes i jordbävningen men nu har UNICEF tillsammans med samarbetspartners satt upp mobila team som ska nå barn i avlägsna byar.

Pojke vaccineras © UNICEF Pakistan/Zaidi Redan dagarna efter jordbävningen beslöt pakistanska regeringen i samråd med UNICEF att ge hög prioritet åt mässlingsvaccination av 4 miljoner barn.

– Den här insatsen kan innebära att vi förhindrar många dödsfall bland barn i denna katastrof. Barns immunförsvar står under mycket stark press av undernäring och traumatiska upplevelser, säger Claudia Hudspeth, som samordnar UNICEFs katastrofinsatser i Muzfarrabad.

Billigt och effektivt

Under första månaden vaccinerades runt 50 000 barn. Nu har UNICEF tillsammans med andra FN-organ och organisationer trappat upp insatserna och målet är att nå 800 000 barn under två veckors tid.

Mässlingsvaccin är en billig och effektiv livräddare: Det krävs endast en vaccinationsdos för att förhindra att man blir sjuk och det kostar mindre än en tia att vaccinera ett barn.

Går till fots

Vaccinationskampanjen utförs av 582 vaccinationslag. Barn i avlägsna byar prioriteras. För att nå barnen används både bilar och helikoptrar men i de flesta fall behöver vaccinationslagen gå till fots från by till by och dörr till dörrtill för nå barnen.
UNICEF bidrar bland annat med kylutrustning och teknisk hjälp.

Vaccinerar mot polio också

Pakistan har varit poliofritt de senaste fyra åren, men för att förhindra att viruset återuppstår passar man även på att ge poliovaccin till alla barn under fem års ålder.