Default hero image

Antalet barn som hiv-smittas skulle kunna mer än halveras om hiv-smittade gravida kvinnor fick bromsmedicin. I dag får knappt tio procent av hiv-smittade gravida kvinnor bromsmediciner. Varje år beräknas över 600 000 barn bli hiv-positiva och 90 procent av dem får viruset under fostertiden eller under förlossningen.

Skribent |

Publicerad |

2005 12 02

Uppdaterad |

2005 12 02

Bromsmediciner till gravida kan halvera antalet hiv-smittade barn

UNICEF och Världshälsoorganisationen, WHO, uppmanar till ökade insatser för hiv-smittade gravida kvinnor för att ge dessa kvinnor större tillgång till hälsovård, som skyddar såväl kvinnorna som barnen.

80 procent ska få hjälp

UNICEF inledde i slutet av oktober en omfattande global kampanj mot aids för att öka hjälpen till de miljontals barn som drabbas av aids. Och i veckan hölls en stor konferens med bland andra UNICEF och WHO för att påskynda arbetet med att se till att 80 procent av alla hiv-positiva gravida kvinnor får hjälp före år 2010, ett mål som sattes vid FNs aidstoppmöte år 2001.

- Hundratusentals barn föds med hiv och många av dem dör innan de hinner fylla ett år. Detta trots att det finns effektiva sätt att förhindra att smittan överförs från mamman till barnet, säger Ann Veneman, UNICEFs chef.
I konferensen deltar 140 experter från internationella organisationer och representanter från 27 länder bland annat för att utbyta erfarenheter och diskutera hur man tillsammans kan öka insatserna för de som är i störst behov.

Pilotförsök år 1998

År 1998 startades pilotprojekt i elva aidsdrabbade länder i Afrika söder om Sahara, Latinamerika och Sydasien, för att få fram bra metoder att förhindra hiv-smitta mellan mödrar och barn.
Projekten, som var samarbetsprojekt mellan WHO, FN:s aidsprogram (UNAIDS) och FN:s befolkningsprogram (UNFPA), visade sig mycket framgångsrika och sedan dess har över 100 länder infört olika program för hivförebyggande mödravård.

Av de elva pilotländerna är det bara Botswana som skapat ett landstäckande program och där får minst hälften av alla hiv-positiva gravida kvinnor hjälp.

Läs mer om UNICEFs globala aidskampanj på www.unicef.se/uniteforchildren/

Kopiera länk

Relaterade artiklar

1X4A5830.jpg
Sierra Leone

Tänk om alla barn kunde få en trygg och kärleksfull start i livet, och att alla som föder skulle känna sig omhändertagna under sin förlossning. Jag är övertygad om att det skulle lösa många av världens problem. Peace on Earth begins with Birth som det så fint heter.

maja-gravid-1-e1653394214475.jpeg
Sverige

Under graviditeten med min äldsta son var jag aldrig riktigt nervös. Genom åren som gått har jag fått många många meddelanden från kvinnor som är oroliga över missfall, och resan fram till födseln. Men jag har aldrig kunnat relatera. Naivt nu i efterhand men just där och då ganska så skönt. Jag var så lycklig bara och stannade i den känslan. Så bra som jag mådde under min första graviditet hade jag inte gjort på många år och jag spenderade tiden med att vila, baka alla jordens kakor, boa in mig och sova sova sova. Jag njöt av varje spark, njöt av varenda sekund.