Gå till innehållet
Laddar…

Värsta torkan på år i Kenya

Kenya har drabbats av en av landets värsta torkor på flera år. Redan i oktober visade en undersökning att en tredjedel av barnen var undernärda. Och läget har inte blivit bättre sedan dess. UNICEF varnar nu för att 20 000 barn kan drabbas av undernäring.

Kenya har drabbats av en av landets värsta torkor på flera år. Redan i oktober visade en undersökning att en tredjedel av barnen var undernärda. Och läget har inte blivit bättre sedan dess. UNICEF varnar nu för att 20 000 barn kan drabbas av undernäring.

FN:s livsmedelsprogram beräknar att totalt 2,5 miljoner människor i Kenya saknar tillräckligt med mat och behöver hjälp. Det är en fördubbling sedan tidigare beräkningar. Över en halv miljon människor kommer att behöva katastrofhjälp för att få rent vatten.

Undernärda barn utsatta

Undernärda barn löper stor risk att drabbas av olika sjukdomar, såsom malaria, lunginflammation och diarré. Dock har 80 procent av barnen i riskområdena fått A-vitamintillskott i samband med senaste poliokampanjen, och detta bidrar till att förbättra immunförsvaret.

Konflikt om vatten

Från flera av de drabbade områdena kommer nu rapporter om att allt fler barn hoppar av skolan och att hälsovården fungerar dåligt. Man befarar också att vattenbristen kan leda till väpnade konflikter om tillgång till betesmark, boskap och vatten. Tidigare torkkatastrofer har lett till brutala massakrer som också drabbat barnen.

Ökade insatser

UNICEF i Kenya förstärker sina insatser för att förhindra att barn drabbas av undernäring. Man försöker bland annat säkra vattentillgången samt bistå med akuta hälsovårdsinsatser. UNICEF samarbetar nära med regeringe och FN:s livsmedelsprogram för att se till att maten och andra förnödenheter främst går till utsatta barn och deras familjer.