Default hero image

Hygienen i Pakistans tältläger är dålig och hudsjukdomar vanliga. UNICEF medverkar därför i två större hygienprojekt: utbildning om hygien och byggande av ”varmvattenberedare” så att människorna kan tvätta sig även under vintermånaderna.

Skribent |

Publicerad |

2006 02 20

Uppdaterad |

2006 02 20

Hälsoundervisning och varmvatten i Pakistan

Undervisning i hygien

I Pakistan lever mer än 136 000 överlevande från jordbävningskatastrofen i tältläger. Villkoren i lägren är svåra. Familjer på upp till tio personer bor tillsammans i ett tält. Många är bergsbor, vana vid att leva isolerat. En av många andra nya erfarenheter de måste göra är att använda latriner, något som de tidigare aldrig gjort. Risken i situationer som denna är att hygienrelaterade sjukdomar börjar sprida sig epidemiartat. Barnen är de mest utsatta ? och de som först går under av sjukdomar som till exempel kolera.

Fauzia Minallah, en ung artist och grafisk designer från Islamabad, har arbetat i ett av lägren och hjälpt till med en innovativ kampanj där hon använt sina fotografiska kunskaper.

? Jag tar kort på människor med dåliga hygieniska vanor, säger Minallah. Till exempel att laga mat med otvättade händer eller att lämna latrinen utan att först använda den tvål och vattnet som finns där. När vi talar med människor ser vi att de lever sig in i det mer om de ser foton på människor de känner igen.

S junger om hygien

Ett annat projekt fokuserar direkt på barn. Muhammad Ishfaq, 7, tar en megafon och sjunger ett välkänt stycke, Murgha. Barnen klappar händerna i takt.

Sedan kommer hygienfrågorna:
? Varför är det viktigt att du tvättar händerna? ropar Shana Hal, en hygienarbetare. Det flesta barnen räcker upp händerna och en flicka svarar med klar röst:

? Så att vi blir av med bakterier. Sedan mimar hon för att visa hur händerna ska tvättas noggrant med tvål och vatten.

? Det är lättare att påverka barns attityder och värderingar, eftersom de inte är så invanda i deras ålder, förklarar Shana. Dessutom vet vi att de kan förändra mycket hos sina föräldrar när de kommer hem.

Varmt vatten uppmuntrar till tvätt

Tvärt emot de flesta komplicerade katastrofer som inträffar i tropikerna, drabbade den här jordbävningen ett område där det blir väldigt kallt på vintern. Det innebär att det finns et större motstånd mot att hålla sin hygien så länge det bara finns kallvatten att tvätta sig med. Hudsjukdomar som skabb är ett av de största problemen bland människorna. Varmvatten hjälper till att återhämta sig från skabben, samtidigt som man kan visa hur bättre hygien över huvud taget kan bidra till bättre hälsa i familjerna.

Därför arbetar UNICEF med att skapa olika varmvattenlösningar. Ett läger, har fått ett gemensamt tvättrum med varmvatten. Två varmbadstält har nyligen öppnats i Hassa, Afiz Abad.

UNICEF experimenterar med att utveckla effektiva metoder till låga kostnader för varmvatten genom att använda befintligt material. En metod som man använder, bland annat i lägret Thori Park, är att elda för att värma en tunna med vatten. Det är den första av 60 “varmvattenberedare” som UNICEF arbetar med.

Saijid, 12 och Michel, 4, är på väg till lägrets tältskola. Deras hår ångar och deras ansikten strålar efter att ha tvättat sig i en varsin halv hink varmt vatten.

? Hemma brukade vi ta en varm dusch rätt ofta, men det här var den första sedan jordbävningen, säger Munir, 12, medan han torkar av sin hals med en handduk.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flick tvättar händerna - Elfenbenskusten
Afrika

Flera afrikanska länder står inför en vattenkatastrof – det visar en rapport som UNICEF släppte den 20 mars. Mest akut är situationen i tio länder där 190 miljoner barns liv är i fara på grund av en kombination av brist på rent vatten, vattenburna sjukdomar och klimatförändringarna. UNICEF arbetar varje dag i de mest utsatta samhällena med att borra brunnar och installera vattenpumpar för att barn och familjer ska få rent vatten.

un0635404.jpg
Somalia

Kameler som dricker. Barn som leker. Människor som överlever. Eftersom de har vatten. I Somalia har UNICEF borrat efter vatten som under torkan räddar barns liv.

tindra-scaled.jpeg
Sverige

Idag på Världsvattendagen vill vi lyfta ett fantastiskt initiativ som kommer att förändra livet för många barn. Tindra Valfridsson, 13 år, har alltid gillat att måla. När en av hennes tavlor nyligen auktionerades ut, ville konstnären skänka pengarna till UNICEF Sveriges arbete för rent vatten.