Gå till innehållet
Laddar…

Hjälp anländer till de jordskredsdrabbade i Filippinerna

Internationell hjälp har nu börjat komma efter fredagens jordskred i Filippinerna. De första sändningarna av nödvändiga mediciner, medicinsk utrustning och vattenreningstabletter från UNICEF kom redan på lördagen. Men mer hjälp behövs.

Internationell hjälp har nu börjat komma efter fredagens jordskred i Filippinerna. De första sändningarna av nödvändiga mediciner, medicinsk utrustning och vattenreningstabletter från UNICEF kom redan på lördagen. Men mer hjälp behövs.

Omkring klockan 9 på morgonen den 17 februari svepte ett enormt jordskred över byn Guinsaugon i provinsen Leyte. Orsaken till jordskredet som kom att täcka 90 procent av byn var den erosion som det ihållande regnet under de senaste två veckorna lett till.

Mor och barn i evakueringscentret© UNICEF/Nilo YacatEn mamma och hennes barn väntar på hjälp på en vårdcentral nära byn Guinsaugon som begravdes i jordskredet. Mellan 1000 och 1500 personer saknas ännu och fortsatt regn försvårar arbetet och riskerar att orsaka ännu ett jordskred. Mer än 4 000 personer har flyttats till evakueringscenter. Väderrapporterna visar ett nytt tropiskt lågtryck i samma område och man fruktar ännu större jordskred. UNICEF koordinerar hjälpinsatserna med den filippinska armén och Röda Korset.

Många barn drabbade

Över 300 hus och en skola begravdes under lertäcket. Den byggnad man har koncentrerat sökningen till är byns skola. 253 elever var samlade där för ett nationellt prov just den dagen. Endast 20 barn har räddats. Sex lärare och en rektor är bland dem som saknas.

UNICEF arbetar med de lokala myndigheterna för att återuppta skolaktiviteter för de 800 skolbarn som drabbats i området.

Stor hjälp från andra länder

Världssamfundet och Filippinernas grannländer har visat ett stort stöd. En stor utmaning nu är att samordna alla hjälpinsatser. Hjälpinsatserna fokuseras på vatten och sanitet, att bedöma vilka som behöver medicinsk hjälp samt att se till att det finns mat till de överlevande.

Behövs mer hjälp

Soldat lastar hjälppaket från UNICEF© UNICEF/Nilo Yacat Den första lasten från UNICEF kom fram redan på lördagen På tisdagen sände UNICEF ytterligare ett team medicinsk personal med nödhjälpsutrustning såsom myggnät, filtar, mattor, köks- och matutrustning och muggar, som allt har försvunnit i jordmassorna.

Mer medicinsk utrustning behövs omgående. Några barn har luftvägsinfektioner eller lider av diarré, något som kan vara livshotande under dessa omständigheter eftersom de kan bli uttorkade.

Skänk ett bidrag till UNICEFs katastrofarbete här »