Gå till innehållet

40 miljoner barn i Nigeria vaccinerade mot polio

Nigeria är det sista landet i Afrika där polio fortfarande är ett stort problem. Där rapporterades de flesta fall av polio i världen år 2005. Tillsammans med regeringen, WHO och andra organisationer siktar nu UNICEF på att vaccinera alla barn i mot polio. Och vi är på god väg.

Nigeria är det sista landet i Afrika där polio fortfarande är ett stort problem. Där rapporterades de flesta fall av polio i världen år 2005. Tillsammans med regeringen, WHO och andra organisationer siktar nu UNICEF på att vaccinera alla barn i mot polio. Och vi är på god väg.

vaccinerade barn med kepsar© UNICEF/Jaulmes Barnen är stolta över att bära kepsarna som delas ut under kampanjen. På dem står: ”I am covered by the mighty power of polio vaccin”. Landets andra runda med vaccination har nu avslutats. Man använde en unik metod för att nå mer än 40 miljoner barn yngre än fem år. Vaccinationspersonal åkte hem till familjer, gick runt på marknader och tog sig till och med ut med båt till avlägsna öar ? allt för att se till att inget barn skulle missas.

”Har ditt barn vaccinerats?”

I Lagos, den största staden söder om Sahara, använde man taximotorcyklar, ”okadas”, för att komma fram på de hårt trafikerade gatorna med det livsviktiga vaccinet. På den myllrande Oshodi-marknaden kunde man känna igen hälsoarbetarna på deras gröna förkläden. De kämpade förbi marknadsstånden för att komma fram till barnen som satt tillsammans med sina mödrar eller var lindade på deras ryggar.

Frågan till föräldrarna var alltid densamma: ”Har ditt barn blivit vaccinerat idag?” Om svaret var ”nej”, kunde barnet vaccineras direkt.
45 miljoner doser vaccin distribuerades till 138 200 hälsoarbetare över hela landet. På en enda dag, bara i hamnen i Apapa, vaccinerades 14 955 barn.

? Jag kan försäkra er om att regeringen i Nigeria, UNICEF och dess partners är mer engagerad än någonsin för att utrota polio, säger chefen för UNICEF Nigeria, Ayalew Abai. Vi kommer att kombinera innovativa och effektiva sätt för att nå alla barn i nästa runda.

Synliga tecken på vaccineringskampanjen Vaccinationspersonal åker båt för att nå alla.© UNICEF/Jaulmes Vaccinationspersonalen måste ta båten för att vaccinera de barn som bor på öarna utanför Lagos, Nigeria.

Under en bro i Lagos, går hälsoarbetare ombord på en båt som ska ta dem till en ö utanför kusten. De bär på lådor som det står ”Kick polio out of Nigeria” på. De är fulladdade med vaccin.

Så snart de gått i land på den första ön, börjar de arbeta. Två övervakare leder sina team på stigarna med hjälp av den handritade kartan över ön. När dagen är över ska de ha besökt vartenda hem på ön och bett föräldrar att ta ut barnen för att vaccinera dem och kontrollera hur många barn under fem som finns i husen.

När de gjort sitt jobb, sätter de ett märke med en krita på huset och sätter en lila bläckprick på barnets fingernagel ? två synliga tecken på att familjen har besökts och att barnen blivit vaccinerade.

Engagerar alla i samhället

Människorna förstår inte alltid varför det är så viktigt med vaccination. Därför är det viktigt att engagera såväl barn som deras familjer. Genom att dessutom involvera traditionella och religiösa ledare och informera dem om vikten av vaccination, kan man nå fram till hela samhällen.
Med 801 fall av polioviruset år 2005, var Nigeria det land i välden som hade flest poliofall i världen. Vill Nigerias regering, UNICEF och deras partner nå ut med information och vaccination till alla barn, måste de använda dessa tekniker.
Hälsoutbildare, UNICEF-personal och frivilliga måste upprepa samma meddelande: ”Polio finns fortfarande i Nigeria och det kan göra ditt barn förlamat”. Det är nödvändigt att Nigerias befolkning får hjälp för att världen ska kunna bli poliofri.

Skänk en gåva till UNICEFs vaccinationsarbete

Överlevnad största utmaningen för Haitis barn

Barn födda i Haiti löper större risk att dö de första levnadsåren jämfört med något annat land i den västra hemisfären, visar en rapport från UNICEF.

Barn födda i Haiti löper större risk att dö de första levnadsåren jämfört med något annat land i den västra hemisfären, visar en rapport från UNICEF.

Pojke lagar hål i vägen© UNICEF/Roger LeMoyne En pojke arbetar med att laga hål i vägen mot bidrag från passerande bilar. ? Det finns få platser i världen som är sämre att växa upp i än här, säger Adriano González-Reueral, UNICEFs chef i Haiti. Haiti står för två procent av Latinamerikas och Karibiens födslar, men står samtidigt för 19 procent av dödsfallen för barn under fem år. Här dör 117 av 1 000 barn innan de når fem års ålder.

Rapporten ”Child Alert: Haiti”, som är den andra i en serie rapporter som presenterar de främsta hoten för barnen i speciella krisområden, visar att tusentals haitianska barn lever livet i en ständig kamp. De barn som bor på landsbygden saknar de allra mest grundläggande tjänsterna, och måste gå flera timmar för att nå närmaste hälsocenter eller vattenkälla. I Haitis städer är våld och övergrepp på barn vanliga som gör att barnen hamnar i en ond cirkel som är nästan omöjlig att bryta.

? Vi välkomnar det allmänna engagemanget som president René Preval har visat för att förbättra livet för barnen i Haiti, säger González-Regueral. Preval har satt barnen högst upp på sin agenda och hans politiska ledarskap kan ge de förändringar som behövs så att en bra grundutbildning och anständig hälsovård inte är en fråga om ”tur” för ett barn, utan istället klassas som normal standard.

Rapporten ”Child Alert: Haiti” handlar om hoten mot hälsa och välmående hos Haitis barn:

  • Otillräcklig hälsovård

Andelen barn som vaccineras är mycket lägre i Haiti än någonstans annars i regionen. Bara lite över hälften av alla barn är vaccinerade mot mässlingen (jämfört med 90 procent i Latinamerika och 66 procent i Afrika söder om Sahara) och två tredjedelar har inte tillgång ens till grundläggande sanitära faciliteter. Nästan 25 procent av barnen under fem år lider av måttlig eller svår undernäring.

  • Miljöförstöring

Haiti är utsatt för allvarlig miljöförstöring. Endast tre procent av landets skog finns kvar, vilket leder till stora problem och många dödsfall under orkansäsongen. Bara under 2004 dog 3 000 personer.

  • Brist på utbildning

Utbildning ger hopp om ett bättre liv, men många familjer har inte råd att skicka barnen till skolan för att avgifterna är för höga. Endast 55 procent av de barn som borde gå på lågstadiet går där. Flickor går i genomsnitt bara två år i skolan. En tredjedel av Haitis 15 ? 24-åringar är analfabeter.

  • Våld och utnyttjande Flicka som tidigare arbetat som © UNICEF/Roger LeMoyne Omkring 30 000 barn arbetar som “restavek”, obetald arbetskraft i hem. Den här flickan har nyligen kommit ur det.

Det finns tusentals gatubarn i Haiti. Många barn tvingas in i våldsamma gäng eller arbeta som obetald arbetskraft, så kallade restavek, i hushåll. Flickor utgör tre fjärdedelar av dessa barn och de löper mycket hög risk att råka ut för trafficking till Dominikanska republiken.

Vad gör UNICEF?

UNICEF arbetar framför allt med vaccineringar, att förbättra näringen och med kampanjer för att få in barnen i skolorna. UNICEFs program i Haiti, som har regionens största andel föräldralösa barn, innefattar även att ge hjälp och stöd till de barn som har förlorat en eller båda föräldrarna såväl som de som på annat är drabbade av hiv/aids.

UNICEF bidrar även med hygienartiklar såsom vattenbehållare, vattenreningstabletter och tvål till hushållen i Haiti som en del av paket med grundläggande nödhjälpsleveranser.

Läs mer om ”Child Alert: Haiti” på UNICEFs internationella hemsida »

Ge ett bidrag till UNICEFs arbete för barnen »

Barnen kräver rent vatten

På den internationella vattendagen den 22 mars uppmanar barnen till förändring. Vattenrelaterade sjukdomar dödar ett barn var femtonde sekund och är orsaken till en stor del av världens undernäring. UNICEF sponsrar unga människor från Afrika, Asien, Latinamerika och Europa att berätta sina historier.

På den internationella vattendagen den 22 mars uppmanar barnen till förändring. Vattenrelaterade sjukdomar dödar ett barn var femtonde sekund och är orsaken till en stor del av världens undernäring. UNICEF sponsrar unga människor från Afrika, Asien, Latinamerika och Europa att berätta sina historier.

När världens ledare samlas för att diskutera lösningen på den globala vattenkrisen uppmanas de att hjälpa de 400 miljoner barn som kämpar för att överleva utan tillgång till rent vatten.

Flicka från barnens vattenforum© UNICEF I barnens vattenforum får barn från hela världen ge sin syn på vattenfrågan.

Barnens Världsvattenforum

Uppmaningen riktas till världens regeringar av unga medlemmar i ”Barnens världsvattenforum” (CWWF) vid avslutningen av det fjärde världsvattenforumet i Mexiko City. Mer än hundra barn från världens fattigaste länder såväl som från industrialiserade länder deltog i CWWF, en unik plattform för barns röster om och syn på vatten.

CWWF har organiserats av UNICEF, det mexikanska tekniska institutet, japanska vattenforumet och det USA-baserade vattenprojektet ”Project WET”. Många av de unga deltagarna i forumet har kämpat för att förbättra vatten- och hygienförhållandena i den egna omgivningen, där rent vatten är en ovärderlig lyx.

Utbildning hänger ihop med vattenproblem

Stora sociala behov såsom utbildning är nära kopplat till rent vatten och hygien. Vattenburna sjukdomar minskar barnens förmåga att lära. Varje dag missar barn i utvecklingsländer skolan på grund av sjukdomar som diarré och inälvsmask. Och utan någorlunda privat sanitet på skolan finner många flickor det omöjligt att delta i skolundervisningen.

–  Där jag bor går många barn inte i skolan på grund av sjukdomar de får av dricksvattnet eller från deras otvättade händer, berättar Dolly Akhter, en 16-årig hälsoutbildare från Bangladesh. Vi är här för att påminna våra ledare om att de måste agera för att skydda vår utbildning och hälsa. Det är vår rätt och deras ansvar.

Barnen betalar priset

Barnen betalar det högsta priset för den ohygieniska världen där mer än en miljard människor kämpar utan rent vatten och där en av tre fortfarande saknar en toalett av den enklaste sorten. Vanlig diarré är vanligare än någon annan sjukdom för barn under fem år – den dödar 4 500 barn varje dag, vilket gör den till den näst största dödsorsaken bland barn.

– Barn som växer upp under sådana förhållanden har dåliga förutsättningar för att komma ifrån fattigdomen, säger Ann Veneman, UNICEFs högsta chef. Möjligheterna till utbildning och utveckling försvinner genom sjukdom och död. Det oundvikliga resultatet blir kronisk underutveckling. Man beräknar att de dagar som människorna missar på arbetet eller i skolan varje år uppgår till 63 miljarder usd i förlorad produktivitet.

Barn berättar sina vattenhistorier

UNICEF sponsrar unga människor från Afrika, Asien, Europa och Latinamerika för att de ska kunna berätta deras berättelser om avsaknaden av sanitet och vatten för CWWF. Man har bett berättarna, som till exempel Dolly Akhter som deltar i ett utbildningsprogram om hygien i slumområdet i Bangladesh, 11-åriga Ojulo Okello som för en kamp i Etiopien för att få toaletter och rent vatten till sin skola och 13 000 andra barn att dela med sig av sina erfarenheter på UNICEFs ungdomssida ”Voices of Youth”.

Olika regioner – olika vattenproblem

Flickor bär vatten© UNICEF/Josh Estey Problem relaterade till vatten ser olika ut i olika delar av världen. Barnens berättelser visar den stora vidden av problem som finns med vatten i olika regioner i världen.

Afrika söder om Sahara har härjats av konflikter i årtionden. Där har man dåliga kunskaper om hur man sköter landet på rätt sätt. Torkan härjar och avsaknaden av vatten är det största problemet. Mer än 42 procent av befolkningen saknar rent vatten och bara 36 procent har tillgång till toalett. Denna region är den enda som sackar efter i utvecklingen både när det gäller sanitet och vatten.

I södra och östra Asien  är saniteten den största frågan. Mer än hälften av alla människor som saknar toalett lever i Indien och Kina – totalt 1,5 miljarder – och dessa människor lever i en miljö förorenad av mänsklig avföring. Vattenkvalité är en annan stor och växande oroshärd i denna region. Farliga föroreningar i grundvattnet, såsom arsenik och fluor, gör att hälsan för 50 miljoner människor står på spel.

I centrala och östra Europa minskar vattenreserverna på grund av förändringar i miljön och nationella vattensystem kämpar med att klara av situationen. Obalans i tillgången på vatten och brist på regionalt samarbete för att sköta de befintliga vattentillgångarna gör att de fattigaste barnen åsidosätts.

I Latinamerika finns extrema ojämlikheter inom samhällstjänster som gäller vatten och sanitet såväl inom som mellan länder. Över hela regionen betyder fattigdom och social utstötthet att ursprungsbefolkningar och andra minoritetsgrupper blir förnekade rätten till dessa tjänster. Barn på landet har mycket sämre tillgång till rent vatten och sanitet än barn i städerna.

Sjunde millenniemålet

Enligt Veneman är värlsdvattendagen den 22 mars en chans att mäta framgången med det sjunde millenniemålet – att halvera andelen människor utan vatten och grundläggande sanitet fram till år 2015. Att nå målet skulle betyda fokusering på barnen vid nationell planering för vattentillgången, vilket i sin tur skulle betyda att den övergripande nationella hälsan och utbildningsnivån skulle höjas.

Barnens hälsa i akut fara i Darfur

Krisen i Darfur, Sudan, fortsätter. Bristen på pengar till Darfur påverkar barnen direkt och omedelbart. UNICEF har fått in 10,9 miljoner USD, men det är bara 11 procent av alla de pengar som behövs för att kunna hjälpa barnen resten av året. Det är frågan om ett par månader innan pengarna är slut. UNICEF vädjar därför till alla att skänka pengar till katastrofarbetet.

Krisen i Darfur, Sudan, fortsätter. Bristen på pengar till Darfur påverkar barnen direkt och omedelbart. UNICEF har fått in 10,9 miljoner USD, men det är bara 11 procent av alla de pengar som behövs för att kunna hjälpa barnen resten av året. Det är frågan om ett par månader innan pengarna är slut. UNICEF vädjar därför till alla att skänka pengar till katastrofarbetet.

Flyktingläger i Darfur© UNICEF/Christine Nesbitt Flyktinglägret i norra Darfur hyser 30 000 flyktingar. UNICEF hjälper till med vatten och sanitet i lägret. ? Nästan två miljoner barn är beroende av våra insatser för att skyddas från sjukdomar och effekterna av konflikten samt för att få möjligheten att gå i skolan, säger Ted Chaban, UNICEFs chef i Sudan. Konflikten i Darfur har gått in på sitt tredje år och är inte längre högst upp på nyhetsagendan.

Akut brist på pengar

Pengabristen kommer att leda till allvarliga konsekvenser för barnen i Darfur. UNICEF och dess partner arbetar för att vaccinera en halv miljon barn. Men utan ytterligare resurser för att kunna underhålla kylrum för mediciner eller för att finansiera speciella kampanjer, kommer färre barn att vaccineras, vilket utgör ett stort hot mot deras hälsa. Ungefär 320 000 barn riskerar att inte få någon utbildning när pengarna tar slut, eftersom UNICEFs skolor då skulle tvingas stänga.

Flicka i UNICEFs tältskola.© UNICEF/Ben Parker Barnen kan gå i skolan trots konflikten, tack vare UNICEFs tältskolor. Om underhållet av infrastrukturen för vatten och sanitet upphör, skulle miljontals människor få begränsad eller ingen tillgång till dricksvatten och sanitet, vilket skulle leda till snabb spridning av livshotande vattenburna sjukdomar.

UNICEF behöver 89 miljoner USD

Ökande osäkerhet har redan drabbat över en halv miljon människor, när humanitära insatser inte når fram. Om inte insatserna ökar kommer ännu fler att drabbas. Människorna är fortfarande beroende av humanitära insatser i området så länge konflikten pågår.

UNICEF behöver ytterligare 89 miljoner USD för att kunna upprätthålla hjälpinsatserna. Ge ditt bidrag här »

Fortsatt torka och stor matbrist i östra Afrika

Södra Etiopien, norra Kenya och centrala och södra Somalia har drabbats av den värsta torkan på tio år. I Etiopien har mer än 1,75 miljoner människor drabbats, i Kenya saknar 4,5 miljoner personer vatten och omkring två miljoner somaliska barn och kvinnor får inte tillräckligt med mat. Situationen förvärras ständigt och UNICEF vädjar om mer pengar.

Södra Etiopien, norra Kenya och centrala och södra Somalia har drabbats av den värsta torkan på tio år. I Etiopien har mer än 1,75 miljoner människor drabbats, i Kenya saknar 4,5 miljoner personer vatten och omkring två miljoner somaliska barn och kvinnor får inte tillräckligt med mat. Situationen förvärras ständigt och UNICEF vädjar om mer pengar.

Barn står i kö på skolan väntande på mat.© UNICEF/Sara Camron Barnen väntar på mat i skolan. De flesta sparar lite för att dela med sina familjer. Matbristen är stor i stora delar av Afrika. Extrem torka, missväxt och döende boskap gör att omkring åtta miljoner människor är på svältgränsen på Afrikas horn. Samtidigt behöver 12 miljoner människor nödhjälp med mat. Orsakerna är komplicerade: fattigdom, ojämlikhet mellan könen, brist på utbildning och dåligt fungerande hälsovård för barn kombinerat med torka eller översvämningar, konflikter och hiv/aids. Det som är helt klart är att matbristen kan bli en katastrof för miljontals barn.

Katastrofsituation

Brist på regn under två år i rad har påskyndat krisen i de ekologiskt känsliga områdena i östra Afrika där jordbruket redan tidigare var hårt ansatt på grund av oroligheter och konflikter. När skördar förstörs och uteblir dör boskapen och människor mister sin inkomst. Bristen på mat och vatten är akut.

Etiopien

Sju miljoner människor behöver hjälp med mat i Etiopien på grund av uteblivet regn. Flykt undan konflikter och dåliga villkor för boskapen har haft en förödande effekt på människornas liv. Över 130 000 barn är redan allvarligt undernärda och ytterligare 360 000 riskerar att bli det. Undernäring och låg vaccinationsfrekvens gör att barnen löper stor risk att få sjukdomar såsom malaria, lunginflammation och diarré.

Kvinnor och barn bär bördan av katastrofen. Ett oroväckande stort antal fall av akut undernäring har rapporterats. Beräkningar visar att mer än 56 0000 barn lider av måttlig till allvarlig undernäring i de drabbade områdena. Dessa siffror kommer att stiga under våren, eftersom detta är den period som normalt är torrperiod.

Fallen av dödsfall i mässling stiger, då endast 10 procent av barnen i området vaccinerats mot mässlingen. Även diarré är utbrett. Skolorna börjar stänga i området när föräldrar tar med sig barnen på långa resor för att söka vatten för djuren och familjerna.

Kenya

Den korta regnsäsongen i Kenya har gjort att nästan 30 procent av barnen lider av undernäring. Stor brist på vatten påverkar över en halv miljon människor och dåligt fungerande hälsovård och många barn som inte kommer till skolan, gör att villkoren för barnen är extremt oroande. Risken för hiv/aids ökar, då vissa rapporter visar att en del barn säljer sex för att bidra till försörjningen i familjen. Risken för konflikter är också mycket hög. Tidigare konflikter om vattentillgångar och boskap har utvecklats till brutala massakrer där inte ens barnen skonats.

Somalia

Torkan plågar landet ? speciellt i söder där lokala konflikter ytterligare komplicerar situationen. Skörden beräknas bli den sämsta på tio år och boskapsdöden i de värst drabbade områdena uppgår redan till 20 ? 30 procent och kan komma att nå 80 procent i april. Ungefär 1,5 miljoner människor i Somalia lider av akut matbrist. Undernäringen ligger på 25 procent i de värst drabbade områdena och den förväntas öka under de kommande månaderna.

I andra länder som Zambia, Malawi och Zimbabwe är det också krisartat. UNICEF ser till att det finns rent vatten, man vaccinerar barnen mot sjukdomar, stödjer center där man delar ut mat och hjälper samhällen att bli starkare.

Hjälp barnen i de torkadrabbade områdena

“Skänk ett bidrag till UNICEFs arbete för barn i katastrofer »”:http://www.unicef.se/stod_oss/ge_en_gava_har/

Pakistan: Våren har kommit och lägren stängs

Under vintern har UNICEFs fokus varit att hjälpa de jordbävningsdrabbade barnen att överleva den stränga kylan och tack vare alla generösa gåvor är situationen under kontroll. Nu har våren kommit, tidigare än väntat, och nästa stora utmaning är att bygga upp vardagen och ge barnen nytt hopp om framtiden.

Under vintern har UNICEFs fokus varit att hjälpa de jordbävningsdrabbade barnen att överleva den stränga kylan och tack vare alla generösa gåvor är situationen under kontroll. Nu har våren kommit, tidigare än väntat, och nästa stora utmaning är att bygga upp vardagen och ge barnen nytt hopp om framtiden.

Övervintringslägren kommer att stängas inom kort och redan den 15 mars kommer människor att börja återvända till sina hem i de ödelagda byarna. UNICEF har förberett speciella hjälppaket för att underlätta för familjerna att återvända. De innehåller sådant som filtar, muggar, tvål och högenergikex.
Tillsammans med Pakistans regeringen har UNICEF planerat för att 450 000 skolelever ska återvända till ? eller för många första gången starta ? skolan den 1 april.

Återuppbyggnaden kräver tid och pengar

UNICEF kämpar för fullt med att återställa infrastrukturen i området. Vatten och avlopp, skolor, sjukhus, vårdcentraler och all annan samhällsservice måste komma igång som vanligt igen. Det kommer att ta år att bygga upp allt och mycket mer pengar behövs. Målet är att alla drabbade familjer ska få tillbaka sina hem och att alla barn ska få hjälp att bearbeta sina traumatiska upplevelser.

Ge ett bidrag till UNICEFs arbete i Pakistan »

Läs mer om vad UNICEF har gjort i det jordbävningsdrabbade området »

Antalet dödsfall i mässling halverat på sex år

En ambitiös global vaccinationskampanj har nästan halverat antalet dödsfall mellan 1999 och 2004, enligt Världshälsoorganisationen (WHO) och UNICEF. Störst är minskningen i Afrika.

En ambitiös global vaccinationskampanj har nästan halverat antalet dödsfall mellan 1999 och 2004, enligt Världshälsoorganisationen (WHO) och UNICEF. Störst är minskningen i Afrika.

Dödsfall som beror på mässling minskade under år 2004 med 48 procent, från 871 000 döda år 1999 till ca 454 000. Orsaken är stora nationella vaccinationskampanjer och utveckling av allmänna vaccineringsrutiner. Detta visar de senast tillgängliga siffrorna från WHO vad gäller dödsfall i mässling. Den största sänkningen av dödligheten skedde i Afrika, som är den region i världen som har den största bördan av sjukdomen. Där sjönk dödligheten med 60 procent.

Mässling är en av de mest smittsamma sjukdomarna man känner till. Trots att ett säkert, effektivt och billigt vaccin har funnits sedan 1960-talet, dog under år 2004 ungefär 410 000 barn under fem år av mässlingen, ofta på grund av komplikationer som diarré och lunginflammationer. Många av de överlevande får dras med livslånga handikapp som blindhet och hjärnskador. Den största orsaken till att så många dör av mässling är svaga vaccinationssystem som inte klarar av att nå ut med vaccinet till alla barn.

Koncentration till de mest drabbade länderna

För att effektivt kunna reducera antalet mässlingsfall, har WHO och UNICEF koncentrerat vaccinationsaktiviteterna till 47 länder, som sammalagt står för 98 procent av dödsfallen i mässling. I dessa länder arbetar man framför allt med att göra vaccinationerna till självklara rutiner för alla barn, men en annan viktig insats är att ge behandling till barn som insjuknat i mässling och att stärka övervakningen av sjukdomen. Nära 500 miljoner barn har dessutom fått ytterligare en andra vaccination utöver den de får när de är relativt nyfödda.

Sämre utveckling i Sydostasien

Medan de afrikanska länderna har visat stora framgångar för att minska dödsfallen i mässling, har utvecklingen varit betydligt långsammare i Sydostasien. Utmaningen nu är att öka antalet vaccinationer så att minst 90 procent av alla barn vaccineras, se till att de får sin första vaccindos vid nio månaders ålder och att alla får ytterligare en andra dos.

“The Measles Initiative”

En viktig orsak till att kampanjen varit så framgångsrik har berott på hjälpen från ”The Measles Initiative”. Sedan 2001 har de gett stöd till vaccinationer i över 40 afrikanska länder och samlat in mer än 150 miljoner usd med hjälp av partners, som till exempel ”the Global Alliance for Vaccines and Immunization”. Nu kommer de att utöka hjälpen till de sydostasiatiska länderna där det dör flest barn i mässling, bortsett från länderna söder om Sahara i Afrika.

Stöd UNICEFs arbete för världens barn

Läs mer om The Measles Initiative

Internationella kvinnodagen: Kvinnor fortfarande utsatta för våld och diskriminering

Trots stor framgång de senaste årtiondena är kvinnor fortfarande utsatta för diskriminering, våld och exploatering. På internationella kvinnodagen, talade UNICEFs högsta chef Ann M. Veneman för de kvinnor och flickor i världen som lider i tystnad.

Trots stor framgång de senaste årtiondena är kvinnor fortfarande utsatta för diskriminering, våld och exploatering. På internationella kvinnodagen, talade UNICEFs högsta chef Ann M. Veneman för de kvinnor och flickor i världen som lider i tystnad.

Trots stor framgång de senaste årtiondena är kvinnor fortfarande utsatta för diskriminering, våld och exploatering, sa UNICEFs högsta chef Ann M. Veneman vid The Annual International Women’s Day Luncheon i Washington D.C idag.

– Runtom i världen, speciellt i utvecklingsländer, lider kvinnor och flickor i tystnad ? utom räckhåll för kameror och samhällets uppmärksamhet, sa Veneman. I alltför många nationer och regioner nedvärderas och förnekas kvinnor eller behandlas som en andra klassens medborgare. De är offer för stora orättvisor och alldeles för ofta mycket värre än så.

Våld – extrem form av ojämlikhet

Veneman betonade den viktiga länken mellan kvinnor och utvecklingsprocesser, och drog uppmärksamheten till de utbredda övergreppen och exploateringen av kvinnor och flickor, såsom sexuellt våld som begås i väpnade konflikter, trafficking samt traditioner som hedersmord, brott relaterat till hemgiften (dowry crimes), barnäktenskap och kvinnlig könsstympning.

– Våld mot kvinnor är en extrem form av ojämlikhet och det är svårt att tänka sig någon annan gärning mot en kvinna som kan vara med skadlig eller bestående än sexuellt våld, sa Veneman.

Inga specifika kulturer eller länder

Sexuellt våld är inte relaterat till någon speciell kultur eller något specifikt land. Under folkmorden i Rwanda 1994 blev 500 000 kvinnor våldtagna och misshandlade, ofta av män kända som bärare av hiv.

Veneman berättade för lyssnarna om de våldtagna flickor och kvinnor hon mötte i Demokratiska republiken Kongo förra veckan. Där återfanns en föräldralös flicka på 12 år, som blivit våldtagen och misshandlad av fyra män när hon gick för att samla ved och en 60-årig kvinna som bands och våldtogs av två soldater när hon gick ut för att leta mat till sin familj.

Våldtäkter som psykologisk krigsföring

– Våldtäkt är ett vapen som används i krig för att demoralisera och skrämma samhällen, för att hämnas på män via kvinnorna eller för att alltför många gärningsmän tror att man kan göra så utan att straffas, sa Veneman.

Hon påkallade också uppmärksamheten till kvinnlig könsstympning som utförs i många länder och som har allvarliga och bestående fysiska effekter. Det beräknas att 100 till 140 miljoner kvinnor har genomgått proceduren och uppskattningsvis utsätts tre miljoner flickor varje år.

Utbildning för flickor

Veneman betonade dessutom vikten av utbildning för flickor. När flickor utbildas är sannolikheten större att de skyddas mot sjukdomar som hiv/aids, men även mot övergrepp och exploatering.

– Ett samhälle kan inte marginalisera halva sin befolkning och förvänta sig positiva effekter, avslutade Veneman. Bemyndigandet av kvinnor är inte bara viktigt för kvinnorna, utan viktigt för alla.

The Annual International Women’s Day Luncheon oragniseras av FN:s Informationscenter, FN-fonden, the U.S. Fund for UNICEF och andra FN- och frivilligorganisationer.

Stelkramp utrotad hos nyfödda och gravida i Vietnam

Hälsomyndigheten i Vietnam har i samarbete med UNICEF och Världshälsoorganisationen (WHO) lyckats utrota stelkramp hos landets nyfödda och gravida kvinnor. Stelkramp dödar varje år tiotusentals nyfödda, de flesta i u-länder. Sjukdomen kallas ofta ”den tysta döden” eftersom de flesta dör i avlägsna och fattiga samhällen där både födslar och dödsfall förblir oregistrerade.

Hälsomyndigheten i Vietnam har i samarbete med UNICEF och Världshälsoorganisationen (WHO) lyckats utrota stelkramp hos landets nyfödda och gravida kvinnor. Stelkramp dödar varje år tiotusentals nyfödda, de flesta i u-länder. Sjukdomen kallas ofta ”den tysta döden” eftersom de flesta dör i avlägsna och fattiga samhällen där både födslar och dödsfall förblir oregistrerade.

Det finns två sätt att undvika att barn drabbas. Det första är att deras mammor blir vaccinerade medan de är gravida. Det andra är att se till att förhållandena vid förlossning är hygieniska och att man använder sterila instrument och kläder.

Om stelkramp hos nyfödda och gravida kvinnor utrotas i de mest underutvecklade områdena i ett land, kan man räkna med att det även utrotats i mer utvecklade områden. En undersökning i tre fattiga distrikt som UNICEF gjort tillsammans med Vietnams regering, visar att det numera är färre än en nyfödd på 1000 som dör i stelkramp.

Vaccin till gravida kvinnor minskar dödsfallen

På 1980-talet berodde omkring tio av 1000 dödsfall bland nyfödda på stelkramp. Omkring 20 000 vietnamesiska bebisar dog då av stelkramp före en månads ålder. Sedan 1991 har stelkrampsvaccin getts till gravida kvinnor i Vietnam, och sedan 1993 har kampen mot sjukdomen trappats upp genom att man har vaccinerat ännu fler kvinnor i högriskområden. Det är detta som nu gett resultat.

Samarbete ger resultat

Arbetet i Vietnam har visat att engagemang från regeringen, hårt arbete och samarbete ger resultat. Förhoppningsvis kommer även andra länder i regionen följa Vietnams exempel. Ytterligare fem länder i regionen måste nå målet som innebär att det på distriktsnivå dör mindre än en av 1000 nyfödda på grund av stelkramp.

Idag firar hälsomyndigheterna i Vietnam 20 år med vaccinationsprogrammet, som är grunden för utrotningen av stelkramp hos nyfödda som tidigare var ett folkhälsoproblem. År 2000 var stelkramp bland nyfödda ett problem i 58 länder. Av dessa är Vietnam det nionde landet som har lyckats utrota sjukdomen -och det allra första ostasiatiska. De övriga är Eritrea, Malawi, Namibia, Nepal, Rwanda, Sydafrika, Togo och Zimbabwe.