Gå till innehållet
Laddar…

40 miljoner barn i Nigeria vaccinerade mot polio

Nigeria är det sista landet i Afrika där polio fortfarande är ett stort problem. Där rapporterades de flesta fall av polio i världen år 2005. Tillsammans med regeringen, WHO och andra organisationer siktar nu UNICEF på att vaccinera alla barn i mot polio. Och vi är på god väg.

Nigeria är det sista landet i Afrika där polio fortfarande är ett stort problem. Där rapporterades de flesta fall av polio i världen år 2005. Tillsammans med regeringen, WHO och andra organisationer siktar nu UNICEF på att vaccinera alla barn i mot polio. Och vi är på god väg.

vaccinerade barn med kepsar© UNICEF/Jaulmes Barnen är stolta över att bära kepsarna som delas ut under kampanjen. På dem står: ”I am covered by the mighty power of polio vaccin”. Landets andra runda med vaccination har nu avslutats. Man använde en unik metod för att nå mer än 40 miljoner barn yngre än fem år. Vaccinationspersonal åkte hem till familjer, gick runt på marknader och tog sig till och med ut med båt till avlägsna öar ? allt för att se till att inget barn skulle missas.

”Har ditt barn vaccinerats?”

I Lagos, den största staden söder om Sahara, använde man taximotorcyklar, ”okadas”, för att komma fram på de hårt trafikerade gatorna med det livsviktiga vaccinet. På den myllrande Oshodi-marknaden kunde man känna igen hälsoarbetarna på deras gröna förkläden. De kämpade förbi marknadsstånden för att komma fram till barnen som satt tillsammans med sina mödrar eller var lindade på deras ryggar.

Frågan till föräldrarna var alltid densamma: ”Har ditt barn blivit vaccinerat idag?” Om svaret var ”nej”, kunde barnet vaccineras direkt.
45 miljoner doser vaccin distribuerades till 138 200 hälsoarbetare över hela landet. På en enda dag, bara i hamnen i Apapa, vaccinerades 14 955 barn.

? Jag kan försäkra er om att regeringen i Nigeria, UNICEF och dess partners är mer engagerad än någonsin för att utrota polio, säger chefen för UNICEF Nigeria, Ayalew Abai. Vi kommer att kombinera innovativa och effektiva sätt för att nå alla barn i nästa runda.

Synliga tecken på vaccineringskampanjen Vaccinationspersonal åker båt för att nå alla.© UNICEF/Jaulmes Vaccinationspersonalen måste ta båten för att vaccinera de barn som bor på öarna utanför Lagos, Nigeria.

Under en bro i Lagos, går hälsoarbetare ombord på en båt som ska ta dem till en ö utanför kusten. De bär på lådor som det står ”Kick polio out of Nigeria” på. De är fulladdade med vaccin.

Så snart de gått i land på den första ön, börjar de arbeta. Två övervakare leder sina team på stigarna med hjälp av den handritade kartan över ön. När dagen är över ska de ha besökt vartenda hem på ön och bett föräldrar att ta ut barnen för att vaccinera dem och kontrollera hur många barn under fem som finns i husen.

När de gjort sitt jobb, sätter de ett märke med en krita på huset och sätter en lila bläckprick på barnets fingernagel ? två synliga tecken på att familjen har besökts och att barnen blivit vaccinerade.

Engagerar alla i samhället

Människorna förstår inte alltid varför det är så viktigt med vaccination. Därför är det viktigt att engagera såväl barn som deras familjer. Genom att dessutom involvera traditionella och religiösa ledare och informera dem om vikten av vaccination, kan man nå fram till hela samhällen.
Med 801 fall av polioviruset år 2005, var Nigeria det land i välden som hade flest poliofall i världen. Vill Nigerias regering, UNICEF och deras partner nå ut med information och vaccination till alla barn, måste de använda dessa tekniker.
Hälsoutbildare, UNICEF-personal och frivilliga måste upprepa samma meddelande: ”Polio finns fortfarande i Nigeria och det kan göra ditt barn förlamat”. Det är nödvändigt att Nigerias befolkning får hjälp för att världen ska kunna bli poliofri.

Skänk en gåva till UNICEFs vaccinationsarbete