Gå till innehållet
Laddar…

Jordbävning i Iran

UNICEF Iran sänder omkring 10 000 filtar och 300 tält till det jordbävningsdrabbade Lorestan i Iran för att barnen i området och deras familjer ska klara de kalla nätterna. Den första leveransen med 2 000 filtar beräknas komma fram i kväll.

UNICEF Iran sänder omkring 10 000 filtar och 300 tält till det jordbävningsdrabbade Lorestan i Iran för att barnen i området och deras familjer ska klara de kalla nätterna. Den första leveransen med 2 000 filtar beräknas komma fram i kväll.

Natten mellan torsdag och fredag den 30-31 mars drabbades Iran av flera jordbävningar. Epicentrum var 30 km öster om Khorramabad i provinsen Lorestan. De uppmätte mellan 4,7 och 5,7 på Richterskalan. 10 000 familjer blev hemlösa i katastrofen. Många är rädda för att återvända till sina förstörda hem och väljer därför att stanna utomhus trots kyla och regn.

? Barnen har redan tillbringat flera nätter i kylan och det ökar risken för luftvägsinfektioner, säger UNICEFs chef i Iran Christian Salazar Volkmann. UNICEF har redan samlat in 100 000 USD för att säkra överlevnaden och hälsan till dessa barn, som är de mest sårbara under krisen.

De flesta skolorna i området förstördes och de lokala myndigheterna meddelar att de kommer att var stängda tills vidare. UNICEF kommer att skicka ett expertteam inom de närmaste dagarna för att uppskatta behovet av undervisning och den psykiska situationen för barnen. Efter det kan UNICEF hjälpa myndigheterna med tillfälliga lösningar för skolor, skolmaterial och leksaker. Dessutom har UNICEF och Iranska statens välfärdsorganisation kommit överens om att upprätta särskilda barncenter på landsbygden. Båda dessa åtgärder kommer att ge barnen säkra platser där de kan leka och lära under återuppbyggnaden och kommer att hjälpa dem att övervinna den psykiska stressen och trauma orsakade av jordbävningen.

Ge en gåva till UNICEFs katastrofarbete »