Default hero image

Genom att förhandla med regering och gerilla kunde UNICEF i slutet av förra veckan genomföra en landsomfattande kampanj för att stärka undernärda barns motståndskraft mot sjukdomar. Under två dagar fick 3,3 miljoner nepalesiska barn mellan sex månader och fem år A-vitamin som ska stärka deras immunsystem.

Skribent |

Publicerad |

2006 04 24

Uppdaterad |

2006 04 24

A-vitamin till 3,3 miljoner barn i Nepal, trots politiska oroligheter

Undernäring bland barn är ett stort problem i Nepal. I kombination med brist på vitamin A kan det leda till allvarligt nedsatt immunförsvar och i värsta fall till blindhet. Barn med brist på vitaminet har dålig motståndskraft mot till exempel diarré, mässling och akuta luftvägsinfektioner. Det har visat sig att man genom att dela ut A-vitaminkapslar kan minska antalet barn som dör i dessa sjukdomar med 25 procent.

Fredade zoner

Innan kampanjen inleddes hade UNICEF övertalat regeringen och den maoistiska gerillan att låta distributionsställena få vara fredade zoner. Utan denna överenskommelse med de två parterna i konflikten hade kampanjen inte kunnat genomföras i landets alla 75 distrikt, eftersom gerillan kontrollerar en fjärdedel av dem.

Budskapet om kampanjen och om de fredade zonerna där familjer kunde hämta A-vitamin till sina barn, har spridits via TV och radio. Många familjer som inte vågat sig ut de senaste dagarna, har just på grund av de fredade zonerna kunnat känna sig tillräckligt säkra för att komma och hämta tabletter till sina barn. 48 000 frivilliga hälsoarbetare hjälpte till att distribuera A-vitaminet och även avmaskningstabletter till de barn som behövde det.

UNICEFs arbete ger resultat

UNICEF är en av få organisationer som har fått tillåtelse av de olika parterna i konflikten att fortsätta sitt humanitära arbete i Nepal. Det gäller att hela tiden föra en dialog med både regeringen och den maoistiska gerillan.
Även om arbetet ofta måste avbrytas tillfälligt, har betydande resultat kunnat åstadkommas runt om i landet. Några exempel:

  • 5,5 miljoner barn har vaccinerats mot mässlingen.

  • Inga nya fall av polio har rapporterats i Nepal sen år 2000.

  • Tack vare en skolkampanj har framförallt flickors inskrivning och läskunnighet ökat.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Bandora_P6A6469.JPG
En kväll för alla barn

Torkan fortsätter att plåga människorna på Afrikas horn. Många har väntat på regn i tre år, och under tiden utplånas skördar och boskapsdjur svälter ihjäl. Flera miljoner barn lider av undernäring och riskerar att dö. I Djibouti jobbar UNICEF dygnet runt för att bromsa den skenande katastrofen.

UN0663237.jpg
Afrikas horn

Somalia närmar sig gränsen till svält i en rasande fart. Trots att hungerkatastrofen på Afrikas horn pågått i månader saknas engagemang från omvärlden. Två miljoner barn i området lider just nu av svår akut undernäring och riskerar att dö. Under kommande halvår förväntas hälften av alla barn under fem år i Somalia lida av undernäring.

un0602381-e1653032016662.jpg
Barnadödlighet

Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.