Gå till innehållet
Laddar…

Fler barnsoldater frigivna i södra Sudan

Efter påtryckningar från UNICEF släpptes igår 250 barnsoldater från en väpnad rebellgrupp i södra Sudan. Det är det största antal barn som har befriats sedan fredsavtalet slöts mellan rebellgruppen SPLMA, Sudan Peoples Liberation MovementArmy och den dåvarande sudanesiska regeringen i januari 2005.

Barnen avväpnades för att sedan kunna återförenas med sina familjer. De barn som bodde i närheten kunde omedelbart återvända hem. Andra fick hjälp med transport till sin hemort.

Alla ska friges under 2006

Barnsoldater som frigetts i Sudan.© UNICEF I det fredsavtal som slöts mellan de två parterna i konflikten för drygt ett år sedan, står det att alla barnsoldater i landet ska friges. Enligt beräkningar finns det fortfarande omkring 2000 barnsoldater kvar hos rebellerna. Dessa barn befinner sig i avlägsna områden i landet och de har oftast icke-stridande roller. Målet är att alla barnsoldater ska bli frigivna innan året är slut.

Arbetet med att avväpna och återförena barnsoldater med sina familjer leds av en särskild kommission. Kommissionen har också i uppdrag att förhindra framtida rekrytering av barnsoldater. Med UNICEFs hjälp har totalt 20 000 barnsoldater frigivits sedan 2001.

Skolan spelar viktig roll

När barnen väl har återförenats med sina familjer, är det viktigt att de får normala rutiner igen. Därför arbetar UNICEF med att se till att alla före detta barnsoldater får börja skolan så snart som möjligt. Där får de inte bara lära sig färdigheter som att läsa, skriva och räkna, utan även hjälp med att bearbeta sina hemska upplevelser.