Gå till innehållet
Laddar…

23,8 miljoner USD behövs till Mellanöstern

Kriget i Mellanöstern fortsätter med full kraft. Som en del i FN:s appell om biståndsmedel vädjar UNICEF nu om 23,8 miljoner USD för att stödja de utsatta i Libanon och Syrien.

Kriget i Mellanöstern fortsätter med full kraft. Som en del i FN:s appell om biståndsmedel vädjar UNICEF nu om 23,8 miljoner USD för att stödja de utsatta i Libanon och Syrien.

Barn i Libanon© Foto: Kate Brooks

Runt 700 000 libaneser befinner sig nu på flykt i sitt eget land. Nära hälften av dem är barn. Uppskattningsvis 110 000 människor bor tillfälligt i skolor, offentliga byggnader, parker, moskéer och kyrkor i Beiruts närområde.

UNICEF finns på plats och verkar för att påminna alla parter om att skydd om barn och civila är en förpliktelse enligt barnrättskonventionen och den internationella humanitära rätten. Minst 100 barn har dött under den senaste tidens strider och långt fler har blivit skadade.

Barn ser föräldrar dö

En pojke i Beirut, Libanon. © Foto: Kate Brooks Många av dem som har flytt sina hem på grund av våldet är barn“, säger UNICEFs högsta chef Ann M. Veneman. “Åtskilliga har tvingats bevittna hur familjemedlemmar och nära har dödats eller skadats och känner sig därför hotade och skrämda. Barnen blir också extra utsatta för sjukdomar och de drabbas hårt av förstörda sjukhus, hälsokliniker och skolor.

Flyktingarna är i akut behov av medicinsk vård, rent vatten och anständig renhållning, såväl som hjälp med att bearbeta traumatiska händelser. Framkomligheten för biståndet är fortfarande svår och farlig. Israel har nu gått med på att skapa så kallade säkra korridorer för humanitär hjälp och den första stora sändningen förväntas nå sönderbombade delar av Libanon på onsdag, den 26 juli.

I helgen skickade UNICEF mediciner samt utrustning för vattenrening och sanitet som ska räcka till 1 700 familjer på flykt. FN har utsett UNICEF till den organisation som ska ha huvudansvaret för distribution av rent vatten och sanitet i konfliktområdet. Hittills har UNICEF gett 1, 2 miljoner USD till akuta förnödenheter i Libanon.

Långsiktigt hjälparbete

Arbetet med att ta hand om barn som har kommit ifrån sina föräldrar och att förse dem med mediciner, rent vatten, tvål och leksaker är också igång.

Under de kommande tre månaderna kommer UNICEF med samarbetspartners i Libanon och Syrien att:

  • Erbjuda rent vatten och renhållningsmöjligheter i skolor
  • Erbjuda mediciner till hälsocentraler och flyktingar
  • Övervaka och stödja barn som har upplevt trauman
  • Arbeta för att förhindra att barn kommer ifrån sina familjer och att återförena familjer som har blivit splittrade under kriget
  • Ge leksaker till 50 skolor.

Hjälp barnen i Libanon“Skänk en gåva här »”:http://www.unicef.se/stod_oss/ge_en_gava_har/