Default hero image

Senaste nytt

i Libanon

Under onsdagen nådde den första sändningen med humanitärt bistånd fram till de krigsdrabbade barnen i Tyre i södra Libanon. Den södra delen av landet har varit isolerat sedan krigsutbrottet på grund av intensiva bombningar. FNs gemensamma sändning vägde 40 ton.

Skribent |

Publicerad |

2006 07 27

Uppdaterad |

2006 07 27

Senaste nytt i Libanon

UNICEFs bidrag till konvojen bestod av vattenreningstabletter, tvål och andra efterlängtade hygienartiklar. Sedan tidigare har UNICEF skickat enkla mediciner och andra förnödenheter till ett värde av 1,2 miljoner USD som ska räcka till 1 700 libanesiska familjer.

Farlig genomfart hindrar bistånd

Hittills har mer än en tredjedel av dem som dött och skadats i kriget varit barn. UNICEFs internationella chef Ann M. Veneman betonade vikten av att snabbt nå fram till de utsatta flyktingbarnen.

Men den osäkra situationen har kraftigt begränsat framkomligheten till den drabbade befolkningen utanför Beirut, framförallt till södra Libanon. UNICEF instämmer med övriga FN-organ i uppmaningen om garantier för ”säkra korridorer” där biståndet kan komma igenom till de krigsdrabbade barnen.

Ann M. Veneman kräver också respekt för biståndsarbetares neutralitet och säkerhet. Detta efter uppgifter att representanter från libanesiska Röda Korset har blivit beskjutna och skadade. Veneman beklagar djupt de fyra FN-observatörernas död efter beskjutningen i södra Libanon den 25 juli.

Stora flyktinggrupper riskerar sjukdomar

Den senaste uppgiften säger att minst 710 000 civila är på flykt undan kriget. Av dessa är nära hälften barn. Över 100 000 människor har flytt till grannländerna Syrien, Jordanien, Cypern och till Gulfområdet. Bland dem som är kvar i Libanon bor 125 000 människor tillfälligt i 587 skolor och andra skyddsbostäder.

Som UNICEF tidigare berättat är flyktingarna i akut behov av vattenförvaring, förbättrad renhållning och mediciner. Bristen på rent vatten och sanitet bidrar till sjukdomar. Många barn insjuknar i diarréer. Det råder fortfarande stor brist på mediciner mot vanliga sjukdomar som diabetes.

Flera länder har förbundit sig att stödja FN efter vädjan om biståndsmedel till Libanon. Dessa är Kanada, Finland, Nya Zeeland, Trinidad och Tobago och den Europeiska Kommissionen. Ytterligare länder förväntas följa.

För mer information, läs artiklarna “23,8 miljoner USD behövs till Mellanöstern”:http://www.unicef.se/nyheter/2006/07/24/23_8_miljoner_usd_behovs_till_mellanostern/ , “UNICEF startar insamling till barnen i Libanon”:http://www.unicef.se/nyheter/2006/07/20/unicef_startar_insamling_till_barnen_i_libanon/ och pressmeddelandet “UNICEF ger en miljon till Libanons barn”:http://www.unicef.se/press/pressmeddelanden/2006/07/21/unicef_ger_en_miljon_till_libanons_barn/ .

Hjälp barnen i Libanon! “Skänk en gåva här »”:http://www.unicef.se/stod_oss/ge_en_gava_har/

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Fatima i klassrum - Sudan 2024
Sudan

Det surrar av aktivitet, som i en bikupa, på UNICEF-stödda lärocentret Alshargia i delstaten Kassala i Sudan. Här får barn på flykt undan kriget en fristad och möjlighet att uppleva trygghet och normalitet för en stund. Skolorna i landet är stängda sedan länge.

Flicka i Sudan äter RUTF
Sudan

Ett år har gått sedan kriget i Sudan bröt ut. Ett krig som har lett till en av de värsta humanitära katastroferna i världen. Fyra miljoner barn är på flykt och 730 000 barn lider av den dödligaste formen av undernäring.

Syskontrio - Izium Ukraina - 2023 - cropped desktop
Ukraina

Två år har gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Miljontals barn och familjer är på flykt, traumatiserade och i behov av humanitär hjälp. För barnen, som har förlorat flera år av skolgång, står livet och framtiden på spel.