Gå till innehållet
Laddar…

Liza Marklund filmar med UNICEF i Kambodja

Författaren, journalisten och UNICEF-ambassadören Liza Marklund gör en kort tv-serie om barn som lever med hiv och aids för TV4. I juli var hon i Kambodja för att spela in den första av två dokumentärer.

Författaren, journalisten och UNICEF-ambassadören Liza Marklund gör en kort tv-serie om barn som lever med hiv och aids för TV4. I juli var hon i Kambodja för att spela in den första av två dokumentärer.

Under inspelningen mötte Liza Marklund flickor och pojkar som bor i skuggan av det världsberömda tempelområdet Angkor och som kämpar mot sjukdomen med små medel.

Folk inser inte hur hårt den här sjukdomen slår mot de minsta. Många svenskar har fortfarande bilden av att hiv och aids är en sjukdom som främst drabbar vuxna.

Globalt sett dör varje minut ett barn av en aids-relaterad sjukdom. Men hiv och aids drabbar barnen även indirekt. När föräldrar, lärare och andra äldre förebilder dör i förtid är det vanligt att de tvingas ta en vuxens ansvar och därmed går miste om sin barndom.

Lösningen heter information

Kambodja är procentuellt sett det land i Asien som har flest hiv-infekterade. Ändå är landet ett positivt exempel. Ökningen har stannat av och siffrorna har lyckligtvis sjunkit; från 3 % infekterade 1997 till 1,9 % i den senaste mätningen. Liza Marklund säger att det är möjligt att stoppa hiv-epidemin, men hon betonar att epidemin inte kommer att stoppa sig själv.

Lösningen heter information och utbildning. Det har UNICEF och deras samarbetspartners i Kambodja förstått och det är därför man har lyckats bromsa spridningen i landet.

Rika världen skyldig att hjälpa

Liza Marklund har tidigare gjort ett tv-inslag för UNICEF till TV4s program ”Världens humorkväll” om barn och aids i Malawi. Då kom idén om att göra längre dokumentärer om detta gigantiska globala problem. Resan till Kambodja har gjort Liza Marklund ännu mer övertygad om att de drabbade barnen behöver allt stöd de kan få.

Det är vi i den rika världen som sitter på resurserna. Vi har makten att hjälpa till och det är vår skyldighet att göra det.

Den en timma långa dokumentären om situationen i Kambodja kommer att följas av en lika lång dokumentärfilm från en annan världsdel. Vilket land den andra delen kommer att skildra är ännu oklart. Båda filmerna kommer att visas i början av 2007.

*UNICEFs arbete är helt beroende av frivilliga bidrag. Vill du skänka pengar till UNICEFs arbete för barn världen över? Skänk en gåva här »*