Gå till innehållet
Laddar…

Musik räddar liv i Ghana

Barnadödligheten är hög i Ghana, men med hjälp av särskilda mammagrupper har denna negativa utveckling kunnat brytas. I mammagrupperna får kvinnorna lära sig om barnhälsovård genom musik och sång.

Barnadödligheten är hög i Ghana, men med hjälp av särskilda mammagrupper har denna negativa utveckling kunnat brytas. I mammagrupperna får kvinnorna lära sig om barnhälsovård genom musik och sång.

Varje år dör 74 000 ghanesiska barn under fem års ålder till följd av vanliga barnsjukdomar som mässlingen och polio eller andra sjukdomar som kan förhindras genom vaccinationer och större kunskap och resurser.

Särskilt drabbade har byar som ligger på landsbygden i den östra delen av Ghana varit.

För att rädda fler barn har UNICEF medverkat i ett projekt som går ut på att bilda särskilda mammagrupper som kan sprida viktiga hälsobudskap med hjälp av musik och sång.

Sånger om amning och myggnät

Med hjälp av en lokal kompositör har sånger med tydliga hälsobudskap skrivits. Sångerna handlar t ex om att det är viktigt att amma sina barn och att vaccinera dem mot de vanligaste barnsjukdomarna. Andra teman som tas upp är myggnät som skyddar mot malaria och hur man kan förhindra att hiv-smitta sprids från mamma till barn.

Producerar CD-skiva på olika språk

Dessa sånger har sjungits av medlemmarna i mammagrupperna, både i byarna och hemma hos familjer. Mammorna har framförallt gått hem till familjer där de vet att det finns små bebisar.

Mammorna har också fått producera en CD-skiva där hälsobudskapen sjungs på olika lokala språk för att de ska få så stor spridning som möjligt.

Minskad barnadödlighet

Projektet med mammagrupper är en del i ett större UNICEF-projekt för att minska barnadödligheten i landet. Och, arbetet har gett resultat. På bara fem år har barnadödligheten i den östra delen av landet minskat betydligt. År 1998 dog 155 av 1000 barn under fem år. År 2003 dog 79 av 1000 barn under fem år.

Sång effektivt sätt att nå föräldrar

Att sprida hälsobudskap genom sång har visat sig vara ett effektivt sätt att nå föräldrar med små barn eftersom många mammor varken kan läsa eller skriva. Det finns därför planer på att sprida projektet med mammagrupper till andra delar av landet där barnadödligheten är hög.

UNICEFs arbete är helt beroende av frivilliga bidrag. Vill du skänka pengar till UNICEFs arbete för barns rättigheter? Skänk en gåva här »