Gå till innehållet
Laddar…

UNICEF lanserar dataspel om hiv/aids på swahili

UNICEF lanserar nu sitt första dataspel på swahili, ett online-spel som lär unga att ta kloka beslut i relationer och hiv/aids.

UNICEF lanserar nu sitt första dataspel på swahili, ett online-spel som lär unga att ta kloka beslut i relationer och hiv/aids.

Spel på swahiliSpelet, som heter ”Ungefanyaje” på swahili (ung. ”Vad skulle du ha gjort?”), sätter speldeltagaren i en rad svåra situationer där kompis- och kärleksrelationer tas upp. Lärdomen är vikten av att testa sig och skydda sig mot hiv.
? Genom att översätta spelet till swahili gör vi det tillgängligt för ungdomar i Östafrika, säger Voices of Youth-koordinatorn Amber Oliver. Om vi talar öppet med ungdomar om hiv/aids kan vi ge dem den kunskap de behöver för att skydda sig.

Få vet hur hiv smittar

Trots att skydd mot smitta är en absolut nödvändighet för att halvera spridningen av hiv/aids, är det alarmerande 80 procent som fortfarande inte vet hur man skyddar sig mot viruset. Afrika söder om Sahara har drabbats allra hårdast av epidemin.
? Av de 2,3 miljoner barn under femton år som lever med hiv, bor uppskattningsvis 2 miljoner i Afrika söder om Sahara, säger Amber Oliver. Att ge unga människor kunskaper om hur man skyddar sig och möjligheter att testa sig är ett livsviktigt steg mot en hiv/aids-fri generation.

Vill du spela spelet på engelska eller swahili»

Om Voices of Youth, VOY

VOY har sedan 1995 utvecklat möjligheterna till interaktivt lärande på Internet. Genom websidor, frågesporter och chatsidor har VOY gett ungdomar från över 180 länder möjligheter att själva lära sig och delta i debatter och diskussioner om barns rättigheter och utveckling.