Gå till innehållet
Laddar…

Ghana satsar för att rädda 20 000 ungas liv

En landstäckande barnhälsokampanj drog igång i Ghana den första november för att rädda livet på 20 000 barn under nästa år. Steg 1: att dela ut över två miljoner impregnerade myggnät.

En landstäckande barnhälsokampanj drog igång i Ghana den första november för att rädda livet på 20 000 barn under nästa år. Steg 1: att dela ut över två miljoner impregnerade myggnät.

Det är första gången någonsin i Ghana som alla barn under två år får insektsnät helt gratis. Under den veckolånga kampanjen kommer miljontals barn också att få A-vitamintillskott och vaccineras mot mässling och polio. Barnen i de norra regionerna får även avmaskningsmedicin.
Kampanjen leds av Ghanas hälsodepartement och sjukvårdsmyndighet, och har sjösatts för att få bukt med barnadödlighetssiffrorna som inte har förbättrats något under de senaste fem åren. Omkring 80 000 barn under fem år dör varje år i Ghana, de flesta av sjukdomar som kan behandlas eller förebyggas genom vaccination.
? Kampanjen är ett ypperligt tillfälle för Ghana att förhindra onödiga dödsfall bland barn, säger hälsoministern Honourable Courage Quashigah. Så många barn i Ghana förtjänar en bättre start i livet än vad de får nu, och det är vår plikt att se till att de får det.

Myggnäten kan rädda många liv

Malaria är mycket utbrett i Ghana och svarar för en fjärdedel av alla dödsfall bland barn under fem år. Konsekvent användande av myggnät skulle kunna minska barnadödligheten i Ghana med 20 procent, men användningen av myggnät är fortfarande låg bland barn och gravida kvinnor.

Över 28 000 volontärer

Hälsoteam och volontärer kommer att delta i kampanjen och finnas vid 9 500 vaccinationsstationer över hela landet. Över 28 000 volontärer har utbildats. En och en halv miljon flygblad har delats ut till föräldrar via skolor och lokalreportrar har bjudits in till workshops om malaria. Trossamfund och kyrkor har kontaktats för att informationen ska nå ut till alla.
? Den här kampanjen drivs inte bara för att se till att vi arbetar mot millenniemålen. Den är också en investering i framtiden ? Ghanas barn, säger doktor Joaquim Saweka, WHO’s representant i Ghana. Vi sparar mycket på att i ett slag se till att våra barn skyddas mot mässling, polio, A-vitaminbrist och malaria.
Kampanjen är ett i raden av välkomna steg för att sänka barnadödligheten i Ghana. Efter ett lyckat pilotprojekt i nordöstra Ghana lanserade regeringen ?High Impact Rapid Delivery’ (HIRD), ett rikstäckande program för att öka landets chanser att nå millenniemål 4 och 5; att minska barna- och mödradödligheten.

UNICEFs arbete är helt beroende av frivilliga bidrag. Vill du skänka pengar till UNICEFs arbete för barns rättigheter? Skänk en gåva här »