Gå till innehållet
Laddar…

Poliovaccinering på gång i Irak trots oroligheter

En rikstäckande vaccinationskampanj mot polio kunde i veckan dras igång med målet att vaccinera 4,8 miljoner irakiska barn.

En rikstäckande vaccinationskampanj mot polio kunde i veckan dras igång med målet att vaccinera 4,8 miljoner irakiska barn.

Kampanjen har försenats en vecka på grund av alltför stora säkerhetsrisker i delar av landet. Under de kommande fem dagarna kommer över 5 400 mobila vaccinationsteam att åka runt från dörr till dörr över hela landet och vaccinera alla barn under fem år. Kampanjen är nödvändig för att Irak ska behålla sin status som poliofritt område. Iraks senaste poliofall rapporterades år 2000.

UNICEF bistår med vaccin och stöd till vaccinationsteamen för att de ska kunna nå barnen i de allra mest avlägsna och osäkra områdena. WHO, Världshälsoorganisationen, har också hjälpt den irakiska regeringen att planera kampanjen och utbilda lokal hälsopersonal.

Ny fara för polio

Polio är en smittsam sjukdom som inte går att bota och som kan orsaka livslång förlamning. De flesta som faller offer för sjukdomen är under fem år. Även om polio har utrotats i Irak finns det nu åter en risk för virusets spridning i regionen. Jemen, Saudiarabien och Sudan har alla haft nya poliofall sedan 2004, vilket gör denna kampanj desto viktigare för Iraks barn.

FN uppmanar nu alla i Irak att underlätta för vaccinationskampanjen.

UNICEFs arbete är helt beroende av frivilliga bidrag. Vill du skänka pengar till UNICEFs arbete för barns rättigheter? Skänk en gåva här »